Близо 1 милион лева са били нужни за стабилизиране на мозайките в монумента

След повече от 20 години, днес, макар и само за ден, монументът „Бузлуджа” отвори за първи път врати за туристи. Официално през пролетта на следващата година сградата трябва да бъде отворена за посещения. 8 години, усилията на много доброволци, дарители, както и спечелени проекти бяха нужни, за да се стигне до деня, в който влизането в "Бузлуджа" е безопасно.

„Сградата е безопасна. Може да се влиза в нея, няма опасност от падащи предмети, няма опасност от спъване. Мозайките са стабилизирани. Наистина това са страхотни новини”, заяви арх. Дора Иванова.

„От Канада до Австралия и от Китай до Аржентина буквално. Аз няма път, в който да съм тука и да не съм видял хора от цял свят”, посочи реставраторът Радослав Илиев.

„Следващата голяма стъпка е покривът, изграждането на прозорци, за което вече започваме да работим от сега”, подчерта архитект  Иванова.

След повече от 30 години, някой отново стъпиха в сградата. Очакванията са „Бузлуджа” да бъде отворена за туристи през пролетта

„Не може да се ангажираме с конкретна дата, но след края на зимния сезон в най-кратък срок работим да бъде отворена сградата”, подчерта арх. Дора Иванова.

До сега близо 1 милион лева са били нужни за стабилизиране на мозайките в „Бузлуджа”, най-голямото мозаечно пано в Европа, както и за разчистване и обезопасяване на сградата.