Плавателният съд дебаркира на южния остров Лампедуза

Кораб на благотворителна организация с 33 мигранти на борда дебаркира тази нощ на южния италиански остров Лампедуза, а два кораба на други две неправителствени организации, превозващи повече от 500 бежанци, са още в морето, предадоха Ройтерс и БТА.

Властите позволиха на спасителния кораб “Луис Микел“ да акостира, защото е бил изложен на силни ветрове, предаде италианското радио РАИ (RAI). Италианското вътрешно министерство отказа да коментира ситуацията. 

Два кораба на неправителствени организации – "Гео Баренц" и “Хюманити 1“, на които се намират повече от 500 човека, все още чакат да стигнат до сушата. Не е ясно кога ще бъдат допуснати да влязат в безопасно пристанище. В сряда на кораба "Гео Баренц" се роди бебе, което бе транспортирано по въздух в Сицилия.

Мигрантка роди на спасителен кораб (ВИДЕО)

Спасителната организация "SOS Humanity" каза, че след три спасителни операции, извършени през последните дни по време на влошаващи се метеорологични условия, на плавателния съд “Хюманити 1“ са останали 261 души, включително 30 жени, някои от които са бременни. На борда е имало над 90 непълнолетни лица, повечето от тях без придружител.

Въпреки молбите за помощ, отправени по време на спасителните операции към Италия и Малта, не се е стигнало до координация между спасителните центрове, се казва в изявление на неправителствената организация.

Нарастващият брой мигранти, блокирани в морето, създава риск от нова конфронтация с дясното италианско правителство. Миналия месец Рим прие три кораба с мигранти на неправителствената организация, но отказа да приеме и четвърти, принуждавайки го да поеме към Франция с близо 230 души на борда. Ситуацията предизвика напрежение между двете страни.