Събитието продължава до 29 януари

След тригодишно прекъсване международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" се завърна в Перник. Маскарадните дефилета ще се проведат в три поредни дни, а над 1700 участници дефилират през централния градски площад.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

След три години пауза заради водната криза и пандемията  фестивала „Сурва” се завърна в Перник. Началото му беше поставено  в центъра на града.

„Ние сме от Перник и откакто се помним винаги сме тук. Да се запази именно традицията, това е най-важното. И да го предадем на малките дечица. Синът ми много харесва „Сурва” и  иска да участва, но не сме подготвени”, заяви Стефани, участник във фестивала.

Очаква се рекорден брой участници – почти 10 000. А на днешните дефилета участващите групи получиха възможност да покажат традиционните облекла и танци от своя регион.

 „Ние сме от Павел баня. Нашият кукерски състав наброява около сто човека. Играем на Сирни заговезни всяка година. Обикаляме всяка къща, която е гостоприемна за нас. Пъдим злото”, разказва Димитър Калъков.

Участниците не се уплашиха от студа и снега. В празненствата се включи дори и камила. Но не от Близкия Изток, а от Лесово, Елин Пелин. А за зрителите, най-важното е да се запази традицията.

Фестивалът "Сурва" продължава до 29 януари.