Стево Пендаровски смята, че случаят се политизира

Външната комисия в парламента с единодушна декларация заради ескалацията на антибългарски прояви в Северна Македония. Комисията осъди проявите на насилие срещу българските сънародници.

Депутатите от настояват и да се проведе разследване, за да може всички нападатели на Християн Пендиков да бъдат открити и подведени под отговорност. За да се превърне в официален документ, текстът на декларацията трябва да бъде гласуван и в пленарната зала. А в интервю пред телевизия Телма в Скопие президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че България политизира случаят "Пендиков".

"В моето съобщение, с които излязох по случая, обявих, че очаквам компетентните органи да изяснят целия случай. И не само това  - виновните да понесат санкции! Това беше едно чисто съобщение от моя страна, което не смесваше политики и темите „македонци” и „българи”.  Такова нещо не видях обективно от българската страна. Там имаше политизация на случая, което аз не очаквах. Ако погледнете някои предишни случаи, ако се върнем 10-тина години назад и случая на Спаска Митрова от Гевгилия, където един семеен спор за настойнически права върху дете също беше поставен в македонско-българския контекст", заяви Стево Пендаровски.