Коментар на проф. Владимир Чуков и лицензирания екскурзовод Мюжгян Кахраман

Има два фактора, които влияят върху повишаване на напрежението в Турция - приближаващите президентски и парламентарни избори на 14 май, както и нежеланието на страната да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО. Това каза проф. Владимир Чуков за "Твоят ден".

По думите му има вълна на напрежение между Швеция и ислямския свят. "Истанбул е мегаполис и това не им се отразява. Много зависи дали Ердоган ще спечели изборите за това как ще се развие ситуацията. Балансьорът са кюрдите. Който и да издигнат за кандидат опозицията, трудно ще победи Ердоган, той е много умел политик и познава лостовете на влияние. Дава социални помощи, знае как да влияе на народа. Жизненият стандарт на турците обаче е паднал, той обаче умело контролира по-възрастните, докато младите не му симпатизират. Ердоган ще спечели президентските избори, но парламентарните може би ще вземе Народно-републиканската партия, така ще се стигне до съжителство. Не изключвам да има и по-високо напрежение", коментира той.

РАЗШИРЯВАНЕТО НА НАТО: Турция може да одобри кандидатурата само на Финландия

"Атентат може да направи и човек с психически отклонения, може да не е организирано. Турция не съобщава нищо за такива прояви, докато не се изясни всичко. "Ислямска държава" е направила 34 атентата за последните 7 месеца в Сирия. Около кюрдите има огромно напрежение, не се знае Турция как ще реагира", смята проф. Чуков. 

Според лицензирания екскурзовод Мюжгян Кахраман в Истанбул всичко е нормално. "Има опашки от туристи за "Света София". Животът е много спокоен. Най-много прииждат българите, които идват за уикенда и с коли, и с автобуси. Атентатът през ноември не повлия на резервациите. Полицията е навсякъде и се грижи за сигурността. През април предстои Фестивалът на лалето, много добре вървят регистрациите. Вече прииждат и от Южна Америка туристи. Изгарянето на Корана в някои градове не оказва влияние тук. В историческите райони има засилено присъствие на туристическа и обикновена полиция", заяви тя.

Повече гледайте във видеото.