Предвидено е да се обособят свободни пространства за улично изкуство

Започва почистване на сградите в историческия център на София, които са надраскани с графити. Това обяви председателят на столичния Общински съвет Георги Георгиев. Очаква се работата да започне в началото на пролетта. Предвидено е да се обособят и свободни пространства за улично изкуство.

Въоръжени с пясъкоструйки и с много търпение - екипи от общината направиха демонстрация как се премахват графити. Първата сграда, чиито надписи по фасадата ще бъдат премахнати, е тази на Факултета по журналистика и масова комуникация“ Върху сградите ще се нанесе специална боя. Тя ще позволи графитите да се премахват по-бързо при нов вандалски акт. А самите вандали ще се следят изкъсо.  Надписи няма да се премахват единствено от сградите-паметници на културата. През последните години уличното изкуство в София процъфтява. Но наред с безразборните драсканици, личи и отпечатъкът на стрийт художниците.В края на 2013 година ликът на Дядо Добри беше изобразен в столичния квартал „Хаджи Димитър“. Автор е известният графити артист – Насимо. Кое е стрийт арт изкуство и кое вандалска проява - остава субективно. Според главния архитект на София има сито, което да отсее едното от другото. „Да не се рекламират алкохол и цигари. Гледа се и моралната стойност на изображението и естетическите му качества“, посочва Здравко Здравков, главен архитект на София. А за да бъдат насърчени уличните художници ще бъдат създадени т.н. „свободни зони“. Едно от местата, на които може да се обособи пространство, свободно за стрийт арт изкуство, е парк близо до НДК“. Пространстовото под моста "Чавдар" и подлезите около гара "Подуяне" също ще се превърнат в терен за изява на артисти.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.