Украинското министерство на финансите заяви днес, че страната се нуждае от 3 млрд. долара финансова помощ

Съветът на Европейския съюз постигна съгласие за седми пакет от мерки за подкрепа на Украйна на стойност 500 млн. евро, както и за допълнителна помощ от 45 млн. евро за финансиране на мисията на ЕС за подпомагане на Украйна.

"Украйна трябва да получи цялото необходимо военно оборудване и обучение, за да защити територията и народа си от агресивната война на Русия. Днешните нови мерки изпращат ясен сигнал в критичен момент: ще продължим да подкрепяме Украйна, докато е необходимо", заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел на уебсайта на Европейския съвет.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба благодари на Европейския съвет за помощта, която той оцени като "жизненоважна".

Ще дадат ли САЩ далекобойни оръжия на Украйна

Украинското министерство на финансите заяви днес, че страната се нуждае от 3 млрд. долара финансова помощ от партньори всеки месец. През 2022 г. украинските власти оцениха месечната сума, необходима за покриване на бюджетния дефицит, на 5 млрд. долара.

По-рано днес в Киев пристигна делегация на Европейската комисия, съставена от Урсула фон дер Лайен, Борел и 14 ключови европейски комисари, включително заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис и европейския комисар по правосъдието Дидие Рейндерс, Илва Йохансон, комисар по вътрешните работи, Януш Войчеховски, комисар по управлението на кризи, Оливър Вареи, комисар по разширяването, и Вера Йоурова, заместник-комисар на Европейската комисия по въпросите на свободата и ценностите, и Маргаритис Схинас, комисар по въпросите на европейския начин на живот.