Не е ясно защо съдията нареди неговото пускане

Белгийски съдия е разрешил освобождаването на един от четиримата задържани в рамките на разследването за корупция в Европейския парламент, известно като "Катаргейт", съобщи говорител на прокуратурата пред "Политико".

На свобода е пуснат Николо Фига-Таламанка - генерален секретар на организацията "Няма мир без справедливост", една от неправителствените организации, свързани с корупционния скандал, обхванал Европейския парламент. Не е ясно дали освобождаването е било обвързано с някакви условия.

Първоначално Фига-Таламанка беше освободен с електронна тривна. Но след като белгийският прокурор обжалва заповедта, в края на декември белгийската обвинителна камара отмени предишната заповед и остави Фига-Таламанка в затвора.

Ева Кайли работи в затвора за 75 евроцента на час

Не е ясно защо съдията е наредил освобождаването му.

Понастоящем в затвора все още се намират само бившият италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери, бившият заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли и нейният партньор Франческо Джорджи. През януари Панцери сключи споразумение с белгийските власти за признаване на вина в замяна на посочване на имената на лицата, които е подкупил.

Решението идва ден след като Европейският парламент свали имунитета на още двама евродепутати - белгиеца Марк Тарабела и италианеца Андреа Козолино, с което проправи пътя на разследващите да ги призоват на разпит или дори да ги арестуват.

Говорителят на прокуратурата не можа да предостави коментар относно евентуални предстоящи действия срещу двамата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.