В Клисурския манастир вече са въвели режим на тока

Църквите и манастирите у нас поискаха с писмо от КЕВР да плащат не промишлен, а битов ток. КЕВР любезно им отговори, че няма как да стане и трябва да се обърнат към енергийните дружества.

3832 лева и 7 стотинки. Толкова е сметката за електричество за месец декември в Клисурския манастир. Затова монасите въвели режим на тока.

Св. Синод иска от КЕВР токът за църкви и манастири да не е промишлен

„Например вечер манастирът тъне в мрак. Ако трябва в манастира да светят десет лампи, свети само една”, обясни архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия.

„След промените, които настъпиха в свободния енергиен пазар, църквите и манастирите са в изключително голямо затруднение и няма да бъде пресилено, ако кажа, че 80-90% от приходите отиват за електричество и с останалите ние, трябва да организираме цялостната поддръжка и издръжка на сграден фонд, на персонал”, каза още архимандрит Антим.

КЕВР: БПЦ не може автоматично да премине към регулирани цени за битови клиенти

Затова се спасяват освен с режим и молитва. И се молят миряните да палят повече свещи, защото свещите плащат тока на храма.

„Но цената на една свещ е или 40 или 80 стотинки и представете си колко свещи, трябва да продаде един манастир например, който плаща сметки за ток между 4 и 5 хиляди лева. Всеки един стопани, всеки един, който ръководи дадена света обител, така планира проходите и разходите, че да може летните месеци да остане запас, с който да се покрият разходите зимните месеци”, обясни архимандрит Антим.

И не разбират защо трябва да плащат в сградите на манастира промишлен ток с три, а понякога и до четири пъти по-скъп от битовото електричество.

„Консумацията на електричество в тези сгради е абсолютно от битов характер – за осветление, за приготвяне на храна”, обяснява архимандрит Антим.

Той е категоричен, че ако не се лишават, няма да могат да се справят с плащането на сметките.

„Затова молим за разбиране и мисля, че ще се намери, за да остане българската църква духовен страж”, казва архимандрит Антим.