Пекарите обаче се оплакват, че конкуренцията на супермаркетите ги задушава

Най-старият открит хляб в света е намерен преди повече от 14 000 години на територията на днешна Йордания. Към днешна дата много страни имат свои собствени видове брашно и хляб, а най-голямата консумация на глава от населението се отчита в Турция.

В Германия пък се приготвят и предлагат около 3000 вида от насъщния. Той е неизменна част от менюто на германците.

„Дойче веле”: Германски пекар доставя хляб с каляска (ВИДЕО)

Урих е майстор в една от най-старите пекарни в Берлин. Категоричен е, че тайната на хубавия хляб не е само в съставките, а и обработката – да омесите правилно тестото, да го оформите, да го оставите да почине и да го печете достатъчно дълго.

Броят на пекарните и хората, които искат да научат занаята в Германия, рязко намалява. Причината – супермаркетите са жестока конкуренция и „задушават” на местата за продажба на пресен хляб. Преди около 60 години в Германия е имало 55 000 пекарни, а днес те са по-малко от 10 000.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.