Вижте какви конспиративни теории се въртят из мрежата

Два видеоклипа, за които се твърди, че са от Турция след опустошителното земетресение, се разпространяват в мрежата в последните дни. Оказва се обаче, че кадрите са от друг трус, също в Турция, но от миналата година. Във видеата се вижда ярка светлина. Твърди се, че водещите в турска медия казват, че това е изкуствено създадено явление. "Такива видеа се появяват в сайтове гъби, които изникват и изчезват", каза за "Твоят ден" Георги Марчев от Factcheck.

По думите му има активизация по старата конспиративна теория HAARP. "Тя е за влиянието върху климата и възможността да се "произведе" бедствие. Това е програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние, но не се занимава с катаклизми. Теориите на конспирациите са широко разпространени след бедствия. Някои дори казват, че Гърция е причинила труса в Турция", посочи той.

Според него разпространението на дезинформация е възможност за печалба за сайтове или добиване на по-голяма популярност. "Твърди се, че САЩ са открили уред, който може да произведе природен катаклизъм. Трудно може да се обори такава конспиративна теория, ако човек по някаква причина е убеден в нея. Според някои хора зад природните бедствия просто стои зъл гений", заяви още Марчев.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.