Пред сградата на Общината се проведе протест срещу изсичането на дърветата

28 са незаконно изсечените дървета в Борисовата градина в началото на февруари. На свой ред, фирмата собственик на къпалнята „Мария Луиза“ предложи да посади нови дървета.

Пред сградата на Общината днес имаше протест.

Скандалът с незаконно отсечените дървета се прехвърли с нова сила в Столична община. Общинските съветници се опитват да разберат кога и как точно е прехвърлена собствеността на терена, върху който е престроена къпалнята.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев поиска МВР и прокуратурата да разследват незаконната сеч в Борисовата градина. Той разясни, че хората, секли дървета в Борисовата градина, са се позовали на билет, издаден от кмета на район "Средец" Трайчо Трайков.

"С този билет те са се легитимирали и са влезли в Борисовата градина. Това не е разрешение да се секат тези дървета. Затова говорим за много тежки нарушения от тяхна страна. Общината е изчерпала правомощията си, кметът е наложил  кметът максималната глоба, но това е работа на разследващите органи", каза Георгиев.

Той уточни, че общината няма контрол върху фирмата, изкупила акциите на терена.

"Нямаме абсолютно никакво намерение да плащаме сега десетки милиони левове откуп, за да можем да си върнем терени, това би означавало да осребрим тази схема. Затова е важно да не бъдат заблуждавани гражданите, и да не се правят услуги на някой друг", коментира още Георгиев. Единствената възможност за къпалнята "Мария Луиза" е тя да бъде възстановена такава, каквато е била, допълни Георгиев.

Незаконна сеч в Борисовата градина в София (ВИДЕО)

Тодор Тодоров, представител на фирмата, която е собственик, заяви че не те, а трета наета от тях фирма е извършила сечта.

Още преди да започне сесията на Общинския съвет, привърженици на „Спаси София“ посрещнаха съветниците. Те заявиха, че исканията им са Борисовата градина да има обществен достъп. Протестиращите питат как се разрешава премахването на дървета и какъв е контролът.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че твърдението, че незаконната сеч е заради издадена виза е спекулация.  Според нея документът не дава право за ново строителство или произволно изсичане на дървета.

От фирмата – собственик предложиха да засадят нови дървета.

Вероятно общинските съветници ще сформират нова комисия, която да разбере как са сключвани договорите за собствеността на къпалнята преди повече от 20 години.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.