Той уточни, че Румъния ще предприеме съвместни стъпки с България за присъединяване към Шенген

Румъния ще продължи политическите дискусии за присъединяване към Шенген, заяви президентът Клаус Йоханис, като добави, че през следващите седмици ще направи посещение в България за разговори, но и за сигнал, че двете страни са готови да се присъединят към пространството за свободно движение, предаде "Аджерпрес".

Радев: В момента сме в състояние на вето за членството на Скопие в ЕС

"Ще продължим политическите разговори на всички нива, на абсолютно всички нива, и аз съм оптимист, че ще намерим решение на този проблем, но ми се иска да не се придържаме към определена дата. Повтарям, че за мен, за Румъния и за румънците е важно да влезем в Шенгенското пространство. Не искам да обвързваме дискусията с определена дата, защото, както видяхме и през декември, тези неща не могат да бъдат обвързани с определена дата, те са свързани с много съображения, те трябва да бъдат европейски. За съжаление обаче те са свързани и с вътрешнополитически въпроси в някои държави-членки. Това е нещо, което не намирам за добро, но не може да бъде пренебрегнато. Така че продължаваме обсъжданията и аз съм оптимист", заяви президентът преди да участва в извънредното заседание на Европейския съвет.

Той уточни, че Румъния ще предприеме съвместни стъпки с България за присъединяване към Шенген.

"Обсъждал съм този въпрос с президента Румен Радев и да, ще пристъпим към съвместни действия. През следващите няколко седмици ще посетя България за обсъждане, но и за да дадем сигнал, че сме готови", каза президентът Йоханис. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.