Украинският президент произнесе знакова реч пред Европарламента и даде пресконференция

Няколко държави от Европейския съюз са обещали изтребители на Украйна. Това стана ясно в момент, в който лидерите на 27-те посрещнаха на срещата си на върха в Брюксел, президентът Володимир Зеленски.

Това е едва второто му напускане на Украйна, след началото на руската инвазия, преди близо година.

Подробности по даването на западни изтребители на Украйна не бяха съобщени, нито от Киев, нито от Брюксел. Предоставянето на самолети и оръжия с голям радиус на Украйна обаче бележи една от най-резките и най-големите промени в позицията на Запада по военната помощ. Досега страната получаваше оръжия, за да се защитава от руската инвазия, но до момента получаваше отказ за такива, които могат да достигнат до територията на Русия.

Володимир Зеленски получи топло посрещане в Европа. Евродепутатите го аплодираха на крака. Той не поиска военна, а политическа подкрепа от евродепутатите. Пред лидерите на държавите от Евросъюза обаче Зеленски настоя за по-тежки санкции срещу Москва и за справедливост.

Великобритания налага нови санкции на руски компании и представители на Кремъл

Той увери евродепутатите, че Украйна се защитава от най-голямата антиевропейска сила в съвременния свят. Президентът благодари на евродепутатите за подкрепата. А по-късно, на пресконференция, държавният глава изрази признателност и към всички европейски граждани. "Благодаря ви за помощта за нашите бежанци, за децата, които бягат от бомбите! Благодаря ви, приятели - това е единствената дума, с която мога да ви нарека", каза Зеленски в емоционално изказване пред медиите.

„И нещо, без което няма да има Европа, която заедно защитаваме. Справедливост. Не е възможно да се живее без справедливост. Никой не може да види бъдещето без нея. Трябва ни трибунал срещу Русия. Срещу тази агресия трябва да има компенсаторен механизъм за всички загуби, които руският терор причини. Руските терористи трябва да понесат отговорността за всичко, което са извършили”, каза Зеленски.  

Той получи подкрепа от Урсула фон дер Лайен. „Русия трябва да плати за предизвиканите разрушения и пролятата кръв. В следващите дни ще предложим 10-ти пакет санкции”, каза тя.

Шарл Мишел също обеща да покажат твърдост, така че тези, които извършват престъпления, да носят отговорност за тях. „Това е нашата посока - да съберем факти и доказателства и да подготвим възможността правосъдието да възтържествува. Няма да има безнаказаност”, обясни председателят на Европейския съвет.

От Европейските лидери президентът Зеленски поиска и Украйна да стане член на Евросъюза още тази година, защото бъдещето на страната му е в него.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.