Очакваме първите F-16 Block 70 в началото на 2025 г.

България никога не е отстъпвала бойното дежурство по "еър полисинга" си. До края на годината той ще се осъществява с МиГ-29. Това съобщи пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от БТА.

До юли ще продължи ремонтът на пистата в авиобазата "Граф Игнатиево", каза министър Стоянов, който на място видя ремонтите в авиобазата и участва в заседание на работната група за координиране на инфраструктурните проекти във връзка с придобиване и експлоатация на самолет F-16, Block 70.

След реконструкцията на полосата в авиобазата ще се върнат бойните и учебно-бойните самолети от състава ѝ - МиГ-29 и L-39 ZA, които в момента са пребазирани на Летище Пловдив.

На пистата на авиобаза „Граф Игнатиево” се осъществяват пет различни проекта, за да може да бъде базиран американския изтребител Ф-16. Единият е за удължаване на пистата, която в момента е 2536 метра, а ще стане 3090 м. Другите са за изграждане или разширение на различни площадки, сред които за зареждане на самолетните системи, за съхранение на гориво и за товарни самолети, реконструкции на пътеки за рулиране. Променят се ВиК инсталациите, както и осветлението на пистата. По тези обекти няма изоставане, материалите са поръчани и само минусовите температури могат да забавят работата, коментираха от фирмите изпълнители.

Самолетът F-16 Block 70 беше определен за основен боен самолет на българските военновъздушни сили още през декември 2018 г., а договорът бе сключен през август 2019 г., припомни министърът. По думите му от одобрението на проекта до 2022 г. няма открита строителна площадка, която да промени техническите данни, за да може този самолет да рулира на пистата и да бъде воден от РВД.

Ремонтите започнаха през октомври 2021 година. Към момента има сключени 36 договора, като всички са с директно възлагане и със 100% авансово плащане - общо 202 млн. лева. През 2019 г. стана ясно, че сумата, необходима, да се трансформира авиобазата, е над 300 млн. лева, отбеляза Стоянов. 

„През октомври миналата година в авиобазата са открити 16 строителни площадки, от които три - служебно. Това означава, че са открити без присъствието на изпълнителя и договорът ще бъде прекратен, обясни министърът. Той даде за пример договор, който първоначално е бил за 300 хиляди лева, авансово платени, а предоставената сметка след проектирането е за 10 млн. лева”, каза Димитър Стоянов. Той уточни, че при възлагане на поръчките предоставят 30 процента авансово плащане, за предпочитане с банкова гаранция. Ако има забавяне, би трябвало военната прокуратура да установи вината, каза Стоянов в отговор на въпрос.

Очакванията на военния министър са до края на 2024 г. авиобазата "Граф Игнатиево" да има сертификат от американска страна, за да приеме изтребителите F-16, а първите самолети да дойдат в началото на 2025 година.

Проектът за модернизация на летище "Граф Игнатиево" за придобиване и експлоатация на самолета F-16 Block 70 има 47 отделни строителни обекта. Първите самолети F-16 Block 70 трябва да бъдат доставени през първото тримесечие на 2025 година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.