Миналата седмица банката вдигна основните лихви с нови 25 базисни пункта

Повишените лихвени проценти едва сега започват да оказват ефект върху икономиката, но той може да се окаже по-сериозен заради банковата бъркотия. Това каза президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

„Ако, например, банките започнат да прилагат по-голям „клин”, т.е. на всяко ниво на основния лихвен процент изискват по-висока компенсация за поетия риск при отпускане на заеми, то тогава ефектите ще се усилят допълнително”, каза Лагард.

ЕЦБ повиши основните лихвени проценти до 14-годишен връх

Тя потвърди решимостта на ЕЦБ да свали инфлацията в еврозоната до желаните 2 на сто спрямо регистрираните през февруари 8,5%.

„За да бъде намален инфлационният натиск, нашата парична политика трябва да работи здраво в посока на ограничаване. Процесът е едва в началото си”, посочи Лагард.

Миналата седмица ЕЦБ вдигна основните лихви с нови 25 базисни пункта, но даде да се разбере, че може да забави следващото повишение заради събитията в банковата сфера от последните седмици.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн пък отбеляза, че мерките за борба с инфлацията може да намалеят, в случай че определени компоненти покажат низходяща тенденция.

Лейн отбеляза, че намаляването на инфлацията се основава на предположението, че ръстът на заплатите ще достигне най-високата си точка тази година. Той подчерта значението на обръщането в посока надолу на разходите за енергия, тъй като това би помогнало за облекчаване на основната инфлация. Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.