Какво е мнението на специалистите за тази практика

Силиконови импланти на битака – допустимо ли е от медицинска гледна точка и защо в социалните мрежи се появиха предположения, че са тези, които Джулиана Гани дари за благородна кауза преди време? Снимки с имплантите, изложени за продан на битака до чашки за кафе, чайници и всякакви други премети, обиколиха мрежата.

Попитахме специалист доколко е редно да се продават така и може ли да се използват повторно. Какви са рисковете обясни пластичният хирург д-р Ильо Стоянов.

„Това просто е някаква трагикомедия. Не знам какво друго да кажа. Принципно не може такива продукти да се продават на битпазар. Те не може да се продават никъде на друго място, освен от оторизирани дилъри на фирмата производител”, категоричен е лекарят. Той подчерта, че всички импланти се водят медицинско изделие. Това е нещо, което бива въведено в организма на пациента. За продажбата им се издават специални разрешителни. Един имплант, изваден от пациент А, дори и да бъде стерилизиран според всичките правила на медицината, не може да бъде поставен на пациент Б, защото носи генетична информация от пациент А”, твърди д-р Ильо Стоянов.

„Рисковете са огромни и те са най-вече за пациента, който евентуално ще си направи операция с такива импланти. Аз искрено се надявам, вярвам, че няма доктор на света, който да използва импланти, закупени от битпазар или какъвто и да е магазин – да речем супермаркет или бакалия”, каза още лекарят. Той призова пациентите да се доверяват единствено на лекар специалист.

Плеймейтката Джулиана Гани каза в ефира на „Здравей, България”, че не може да потвърди, че това са нейните стари импланти.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.