Бедна на вода, но богата на петрол, Руб ал Кали е една от най-големите и сурови пустини в света

Величествен, космополитен и магичен – това е Дубай, истински оазис в сърцето на пустинята. Докато се разхождате по улиците на този приказен град, абсолютно забравяте, че всъщност той е построен в… пустинята. Затова днешната разходка започва именно от там – в Руб ал Кали. Бедна на вода, но богата на петрол, Руб ал Кали е една от най-големите и сурови пустини в света. А кой е най-подходящият начин за започване на деня и разглеждане й от, разбира се, огромна височина… затова се повозихме над горещия пясък на величествената пустиня. След около час свободното летене балонът ни отнася на няколко километра разстояние от лагера за излитане. За да може да кацнем на място в пустинята, което да ни отведе до абсолютно истински оазис в нейното съце. 

При посещението в този лагер всеки един може да се наслади на вкусна закуска от много типични храни за региона, докато се наслаждава на спокойствието на оазиса.  Малко преди да тръгнете към последната част от това уникално преживяване сред пясъците ви съветвам да направите и кратка обиколка на гърба на камила. 

Приключението в пустинята не спира дотук. След като сме се насладили на пясъците й от високо е време да се разходим в нея и по земя. Пътуването в пустинята ни отвежда назад в миналото, докато се возим в кола, която излиза на пазара през далечната 1950 година. Пътуването с нея ни отвежда до резерват, в който освен на зашеметяващите гледки, успяваме да видим и стадата арабски орикс – традиционното животно на Дубай, антилопи и камили. С това слагаме точка на пътуването ни в пустинята, за да ви отведем на едно място, което е пълната й противоположност – тропическата джунгла на Дубай. Зелената планета е „био купол“ или тропически зоопарк и градина, който се намира в близост до центъра на Дубай. Това е буквално тропическа джунгла заторена между 4-те стени на сградата. В нея има над 3000 растения и животни, в изкуствено създадена тропическа гора, включително птици, влечуги и риби. Тази вътрешна екосистема е създадена през 2016 година, а животните в нея се съхраняват в открита среда, но не могат да бъдат докосвани от хората.  В центъра на био-купола има 25 метрово дърво с изкуствен ствол, а малък мост се свързва с дървото, за да могат хората да се доближат максимално до птиците и животните, които са създали своят дом в него. Сред най-интересните обитатели на джунглата са ленивците, стотиците папагали, прилепите, летящите лисици, както и многото видове влечуги и риби.  Със сигурност най-впечатляващото нещо, което може да видите при посещението си в тази тропическа джунгла е шоуто, което правят.  Светлините угасват и започва тропическата буря – хиляди литри вода се изливат през специални отвори, за да наподобяват дъжд, а ефектите, които пускат напомнят на светкавици и гръмотевици. Звукът, който издават птиците по-време на тази тропическа буря със сигурност може да ви отведе направо в джунглите на южна америка и да забравите, че сте в емирствата.  Оставаме още само за малко в животинския свят, за да ви заведем на едно място, което се намира само на метри от кипящия живот на Дубай. Там ще намерите резервата за диви животни Рас ал Кхор. Трудно е да се повярва, че може да намерите десетки хиляди птици на метри от града. 

Разходка из забележителностите на Дубай - перлата в сърцето на ОАЕ (ВИДЕО) Този резерват служи за място за размножаване на различни видове ракообразни, бозайници и птици, но през зимата фламингото е това, което успява да открадне шоуто.  Рас ал Кхор е внимателно наблюдавана и защитена местност, а светилището е оградено, за да запази района. По този начин се дава възможност на хората да наблюдават птиците, но и запазва горите, в които те могат да създават свой дом.

На финала на днешния ден се насочваме към едно кулинарно пътешествие, което ще ни заведе от Бейрут обратно до Дубай. Изпълнено с мистерия, приключения и открития – Амелия е едно необикновенно пътешествие на вкусове и сетива. Това е място, което разгръща нов свят на чудеса и сервира смесица от разнообразни и пищни вкусове. А интериорът на заведението наистина помага да се движите в това непрестанно пътешествие към различните култури.   С тази невероятна вечеря се разделяме за днес с приказен Дубай. До следващия път – когато ще ви отведем на една уникална разходка в миналото и ще стигнем далеч в бъдещето.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.