Според официални лица е имало "поне 1 000" потенциално агресивни активисти

Френските сили за сигурност отново влязоха в сблъсъци с протестиращи, когато участниците в протеста се опитваха да спрат изграждането на резервоари за земеделската промишленост в югозападната част на страната, съобщиха кореспонденти на АФП.

Сцените на насилие в Саит-Солин в Западна Франция се случиха след дни на бурни протести в цялата страна заради пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон, която предизвика отмяната на посещението на краля на Обединеното кралство Чарлз III.

Късно сутринта тръгна дълго шествие, в което се включиха най-малко 6000 души според местните власти и около 25 000 според организаторите.

Повече от 3 000 служители на силите за сигурност са били разположени на място, като според официални лица е имало "поне 1 000" потенциално агресивни активисти, включително някои от Италия.

#BREAKING: Multiple police vehicles set on fire during protest over construction of water reservoirs in Sainte-Soline, France; Molotov cocktails thrown pic.twitter.com/aD2t7ew1cu

— I.E.N. (@BreakingIEN) March 25, 2023

Около строителната площадка, защитавана от полицията, бързо избухнаха ожесточени сблъсъци между силите за сигурност и радикални бойци.

Протестиращите са хвърляли множество предмети и самоделни експлозиви, а полицията е отговаряла със сълзотворен газ и водни оръдия.

"Докато страната се надига в защита на пенсиите, ние едновременно с това ще се изправим в защита на водата", заявиха организаторите, събрали се под знамето "Bassines non merci" ("Не на язовирите, благодаря").

#FranceProtest #March2023 #ParisCitypic.twitter.com/lYTxJca22j

— Reservoir Live • Twitch Podcast Talk-show Events (@ReservoirLive) March 25, 2023

Единадесет души вече бяха задържани, след като полицията иззе хладно оръжие, включително ножове за месо, както и експлозиви.

#BREAKING: Clashes erupt between police and demonstrators during protest over construction of water reservoirs in Sainte-Soline, France; dozens of injuries reported pic.twitter.com/SwfFgAzvpI

— I.E.N. (@BreakingIEN) March 25, 2023

Протестните движения срещу пенсионната реформа се превърнаха в най-голямата вътрешна криза на втория мандат на Макрон, като по улиците на Париж и други градове ежедневно има сблъсъци между полицията и протестиращите. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.