Рибарите ни са с повдигнати обвинения и по случая тече прокурорско разследване

Европейската комисия трябва да се намеси по казуса със задържаните български кораби в Румъния. Мнението е на адвокати по морско право. Междувременно властите у нас съобщиха, че рибарите ни са с повдигнати обвинения и по случая тече прокурорско разследване. Румънските власти обаче все още не съобщават в какво точно обвиняват българите.

КАЗУСЪТ СЪС ЗАДЪРЖАНИТЕ МОРЯЦИ В КОНСТАНЦА: Те се завърнаха, но корабите остават арестувани

Въпреки настояването на външното ни министерство, от румънска страна все още не дават категорични отговори на какво основание е станало задържането на корабите ни и какви правила са нарушили рибарите. Според адвокати българите няма как да са нарушили правилата, тъй като нито са плавали в румънски териториални води, нито съществува забрана за улов на акули в тази част на морето, в която са задържани.

Говори капитанът на един от задържаните в Румъния риболовни кораби

Случаят не е прецедент у нас. Румъния вече е била осъждана от Европейския съд заради неправомерно задържане на български кораб. Казусът се точи години наред, в които собственикът на кораба се бори за справедливост в Страсбург и спечели.

През 2011 г. български кораб е задържан от румънските власти в европейски води с обвинение за незаконен улов. Капитанът Христо Спасов е под арест на борда 45 дни. Това е само началото на 10-годишната му борба да докаже, че е невинен. „Прибраха ни, държаха ни няколко дена без никакви обвинения, разпити от сутрин до вечер – денонощно. Те ни третираха като престъпници. Представете си, че цял живот сте градили един дом, едно семейство, и в един даден миг – това е равносилно на земетресение опустошително – и всичко започва отначало”, казва Христо Спасов.

Справедливост той получава в Страсбург, където Европейският съд признава правото български риболовни кораби да плават във водите на съседката ни. Корабът му обаче остава година в Румъния и така мъжът губи и прехраната си. Капитанът разказва, че след като задържали кораба му, ходил ходел по полето и да събира желязо, за да изхранва семейството си. „Аз вече се махам от тоя бизнес. Това не е бизнес, това е мъка”, допълва Спасов. Сега той е категоричен – сценарият се повтаря. Ако обвиненията към българите се окажат същите като при него - адвокати ще настояват за намеса на Еврокомисията.

ИАРА с доклад за случая със задържаните край Румъния български моряци

„Ако установи нарушение, да започне една процедура срещу държавата членка. Такава започна преди време по казуса на Христо Спасов, но тогава Румъния каза на Комисията "повече няма да правя така" и прекратиха производството на нулева фаза. След 10 години ние имаме решение на съда в Страсбург, който казва, че наистина Румъния не е приложила правото на ЕС. Но какво ако след 10 години тези капитани получат справедливост или някакво обезщетение”, коментира Димитър Димитров.

Дори Румъния наскоро да е въвела забрана за лов на акули, допълват юристите, тя може да се отнася само и единствено за нейни кораби. Българите не са в нарушение и според мястото, на което са ловили.

Румънските власти още мълчат по темата защо е станало задържането.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.