Ще бъдат закупени и самоходни гаубици за германската армия

Германия одобри изпращането на допълнителна военна помощ в размер на 12 милиарда евро за Украйна, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че бюджетната комисия в германския Бундестаг е дала днес зелена светлина за непредвидените в бюджета разходи, поискани от министерствата на отбраната и на външните работи.

Допълнителните средства включват 3,2 милиарда евро, които ще бъдат изплатени през 2023 г., както и кредитиране за периода между 2024 г. и 2032 г. в размер на около 8,8 милиарда евро.

"С тези средства Украйна може директно да закупи въоръжения с подкрепата на германското правителство", казаха в изявление трима членове на комисията, представляващи коалиционния кабинет. "Важно е Украйна да бъде подкрепяна толкова дълго, колкото е необходимо", подчертаха те.

Финландия одобри 14-ти пакет военна помощ за Украйна за 161 млн. евро

По данни на германското външно министерство от началото на руската инвазия правителството на Германия е предоставило помощи на Украйна в размер на повече от 14,2 милиарда евро.

Германският парламент одобри днес плановете на министерството на отбраната да закупи до 28 самоходни гаубици, които да попълнят въоръженията, изпратени спешно на Украйна от собствените му армейски запаси, предаде Ройтерс, като се позова на запознати депутати.

Правителството в Берлин достави 14 гаубици на Киев и първоначално възнамеряваше да поиска от парламента попълване на федералните запаси това лято.

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус предприе този ход след критики, че попълването на германските военни запаси се извършва твърде бавно.

Тежките артилерийски въоръжения като гаубиците, отдавна смятани от военните експерти за оръжия, които вече са част от миналото, придобиха огромна популярност в усилията на Украйна да отблъсне руската инвазия, превърнала се в най-големият военен конфликт в Европа след Втората световна война.