Съболезнования изказаха активисти, политици и телевизионни водещи

Британското кралско семейство и депутати отдадоха днес почит на комика и артист Пол О'Грейди, който направи драг културата популярна със своето алтер его Лили Савидж, пише БГНЕС.

О'Грейди, който почина във вторник на 67-годишна възраст, се превърна в участник в хитови телевизионни предавания, както и в активист за правата на ЛГБТК.

Роден в северозападния английски град Бъркънхед през 1955 г., О'Грейди започва да се изявява като Лили Савидж през 70-те години на миналия век.

Той представя остроумната, носеща перука Савидж в нощните клубове, а по-късно актът се разгръща с телевизионни и радио изяви с нейния характер.

Драг кралици спринтираха на токчета във Вашингтон (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Невъзможно е да се надцени какъв новатор беше той", казва телевизионният водещ на сутрешното предаване по ITV Ричард Арнолд.

Отдаден любител на животните, О'Грейди представяше и дългогодишния телевизионен риалити сериал "От любов към кучетата", чието действие се развива в лондонския дом за бездомни животни Battersea Dogs & Cats Home. Кралицата-консорт Камила участва в специален епизод на програмата през декември.

"Дълбоко натъжени сме да чуем за смъртта на Пол О'Грейди, който работеше в тясно сътрудничество с Нейно Величество в подкрепа на Батърси, осигурявайки много смях и много спомени с вирнати опашки", беше публикувано в Туитър акаунта на британското кралско семейство заедно със снимка на кралицата-консорт Камила и звездата.

Откриха восъчна фигура на драг кралицата Ру Пол в музея на Мадам Тюсо

Кевин Лиго, ръководител на телевизионната мрежа ITV, за която той представяше много програми през десетилетната си кариера, заяви, че той е бил "огромен неподражаем талант".

Сред другите, които изразиха почитта си, беше и поп звездата Елтън Джон, който си спомни за "блестящия артист, остроумен и подкрепящ правата на ЛГБТК+ и борбата срещу ХИВ и СПИН".

О'Грейди почина "неочаквано, но кротко" във вторник вечерта, съобщи партньорът му Андре Портасио.

НАСРЕД ПАНДЕМИЯ: Драг кралици с бурлеска спектакъл в Москва (ВИДЕО)

"Той ще липсва много на своите близки, приятели, семейство, животни и на всички, които се радваха на неговия хумор, остроумие и състрадание", добави той.

В парламента заместник-лидерът на лейбъристите Анджела Рейнър нарече О'Грейди "национално богатство", а вицепремиерът Доминик Рааб, който заместваше премиера Риши Сунак, отдаде почит на "невероятния комик", който "разрушаваше ограниченията".

О'Грейди е носител на многобройни отличия, включително телевизионна награда BAFTA. През 2008 г. покойната кралица Елизабет II го награждава за заслуги към развлекателната индустрия. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.