Надежда Толоконникова се прочу с протеста - "пънк молитвата" в московската катедрала "Христос Спасител"

Руските власти обявиха за издирване активистка от пънк групата "Пуси райът" в момент, когато Кремъл се опитва да заглуши всякакви форми на несъгласие, предаде Асошиейтед прес.

Руската медия "Медиазона" откри днес името на Надежда Толоконникова в базата данни за издирвани лица на руското министерство на вътрешните работи. АП успя да удостовери в същата база данни, че Толоконникова е издирвана по обвинения в извършване на криминално престъпление, без да се посочва конкретното обвинение.

Толоконникова се прочу с участието си в протеста и "пънк молитвата" на "Пуси райът" в московската катедрала "Христос Спасител" през 2012 г. Тя прекара близо 2 години в затвора.

По-рано този месец един от най-добрите адвокати по дела за защита на човешките права в Русия, Павел Чиков, каза, че срещу Толоконникова е образувано наказателно производство по обвинение в накърняване на религиозните чувства на вярващите, деяние, криминализирано в Русия след "пънк молитвата" на "Пуси райът" в катедралата през 2012 г.

Толоконникова е напуснала Русия и според някои информации живее в САЩ. През 2021 г. руските власти я категоризираха като "чуждестранен агент", което е често прилагана практика и спрямо независими медии и опозиционни активисти, посочва АП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.