Според нея здравноосигурителната вноска трябва да се увеличи

Не е ясно каква е производствената цена и надценката на медицинските изделия в България. Това обясни в студиото на „Здравей, България” бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

„Въпросът защо здравноосигурените лица доплащат хиляди за спешна операция да го отправим най-сетне към управляващите. Това е трагедия. Най-бедната страна в Европа наказва своите граждани да плащат най-много, когато са болни. 50% от общите разходи са от джоба на пациента. Шумим за надценката на хранителните продукти, а за това – не. Абсолютно нехайство от страна на държавата”, поясни д-р Виткова.

Според нея здравноосигурителната вноска трябва да се увеличи. „Трябва да има ясни правила и регламенти кое колко струва. Едно и също медицинско изделие струва различно в болниците. Причината е, че лечебните заведения се снабдяват с продукти  от много места.

Фармацевти алармират: От 1 април може да е ограничен достъпът до лекарства, заплащани от НЗОК

На въпрос кой решава каква част от разходите за дадена операция се поемат от НЗОК и каква от пациента, лекарят каза следното:

„Касата е преценила, че толкова може да плати с парите, които разполага. Оттам насетне е работа на медицинския екип дали ще успее да направи операцията с това, което осигурява НЗОК. Почти винаги се изисква доплащане от пациента”.

По думите й е много важно какви закони ще приеме новият парламент, за да може да бъдат поети подобни разходи с обществени средства.

„Да, доплащане ще има, но то трябва да бъде в рамките на разумното. Не най-тежко болният да плати най-много. В западните страни под 10% от общите разходи се доплащат  от джоба на болния. Във всяка клинична пътека трябва да бъде разписано какво покрива касата”, заключи бившият здравен министър.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.