Аналгинът е поскъпнал с близо 30%, някои витамини - с 50%, разкри кандидат-депутатът от ГЕРБ

Внесохме закони, които позволяват на министъра да дотира здравни заведения. Разписали сме тристълбов механизъм на финансиране - държавата подпомага през Закона за лечебните заведения за областните болници и през Закона за здравното осигуряване за общинските. Ангажимент на общината е дотиране на лечебните заведения, а самите те осигуряват заплата. Toва каза проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС за ''Твоят ден".

"Това работи в болницата в Свищов. Помогнахме с 250 000 лева, а сега тя привлича млади лекари. Кметът осигурява жилища на медиците там. Общинската белодробна болница във Велико Търново е друг пример. 4-5 млади лекари отидоха там, заплатите им са привлекателни - между 3 и 4000 лева", поясни медикът. 

Според него аналгинът е поскъпнал с близо 30%, а някои витамини - с 50%. "Заради увеличените заплати на национално ниво, осигуровките, които ще постъпят в НЗОК ще бъдат по-високи. Това ще позволи да се увеличат клиничните пътеки и другите дейности в първичната извънболнична помощ. Доплащането в нашата здравна система е близо 50%. Трябва да бъде увеличен процентът на реимбурсация на лекарствата", смята Ангелов. 

Кирова: Следизборната коалиция може да е въпрос на конкретика

Той определи предизборната кампания като конструктивна. "Успяхме да се видим с изключително много хора, обиколихме всички области. Нашият лидер посети всеки областен град, мотивирани сме за успех, ще бъдем първа политическа сила. Няма да предаде интересите на българите, ще ги изведем от кризата", смята той. 

По думите му ГЕРБ ще внесе законопроект, с който да се излезе от кризата за лекарства. "Формулата за СЕСПА беше променена от Асена Сербезова. Недопустимо е по този начин да се стигне до липса на лекарства. Изпитвам затруднения да намеря пулмикорт за моя син, както и вентолин. Здравната реформа беше започната през 2000 г. от д-р Илко Семерджиев, но не е завършена. Трябва да се даде нормативна възможност на министъра да подпомага финансово общинските лечебни заведения, когато имат нужда от това. Бяха обещани увеличения на заплатите на медиците, но останаха в голяма част обещания на хартия", коментира Ангелов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.