Коментар на политолози и социолог

Партиите успяха да разгърнат предизборната кампания според възможностите си. Избирателите, политиците - всички са изтощени. Липсата на парламент е вредна за демокрацията и обществото. В тази среда политиците си позволяват недемократично говорене. Това каза в ефира на предаването "Твоят ден" политологът Георги Киряков.

По думите му "Възраждане" ще извлече максимум ползи от настоящата поляризация. "Важно е да се знае дали ДБ-ПП могат да постигнат единство, за да си разпределят и местната власт. Има голямо желание за изместване на ГЕРБ от местните структури", подчерта той. 

Възможен ли е вариант на коалиция между ГЕРБ и ПП

Социологът доц. Мира Радева определи кампанията като "скучна и затворена". "Дори в последния момент да се случи нещо, няма да има обрат в резултатите. Първите две формации са с много близки показатели. Тези, които са близо до 4-те процента, едва ли ще ги прехвърлят. ПП има интерес да продължи тенденцията на силно противопоставяне с ГЕРБ, защото това ще помогне на кампанията им за местните избори", коментира тя. 

От своя страна политологът Любомир Стефанов посочи, че няма да има рекордна избирателна активност. "ПП има шанс да спечели няколко града, които обаче може и да загуби. Moже да станем свидетели на коалиция ГЕРБ-ДПС след обработване на гласовете от чужбина. ПП не ги чака нищо добро, ако продължават да се самоутвърждават като чистите носители на неподправената истина и отказват да участват в коалиция", смята той.