Задържани са над 50 души

Над 50 са задържаните при мащабни полицейски акции за купуване на гласове. Те се проведоха на териториите на областите Варна, Сливен и Благоевград. Открити са примерни форми на изборна бюлетина с попълнени квадратчета за партия и парични средства. Проверките на сигнали за нарушаване на изборното законодателство ще продължат до края на изборния ден в неделя.

Шестима задържани при акции в Сандански и Кресна

Полицейските операции са започнали от полунощ. Веднага са последвали и арестите. Във Варна са задържани 37 души,  четирима от тях по подозрение за купуване на гласове. „Намерени са множество списъци с имена и лични данни, пари в купюри по 50 и 100 лева, примерни форми на изборни бюлетини  с попълнени квадратчета за определена партия и преференция. Разчети за разходи за деня на изборите, най-вероятно за превоз на гласоподаватели по населени места, брой автомобили и съответните суми пари”, посочи директорът на ОДМВР-Варна ст. комисар Атанас Михов. По случая е образувано досъдебно производство.

В област Сливен са задържани шестима. „Намерени са списъци с имена с посочени суми срещу всяко име и голяма сума парични средства. 5-цифрена е сумата. Специализираната полицейска операция ще продължи до края на изборния ден, така че ще отработим абсолютно всички сигнали, които се получат”, увери Димитър Кикьов от "Охранителна полиция", ОДМВР - Сливен. В квартал „Надежда” в града на стоте войводи не са и чували за купуване на гласове.

Спецоперации във „Факултета” и „Столипиново”

Полицейска операция бе проведена и в Благоевградско в  общините Сандански, Кресна и Струмяни. Там са задържани 9 лица. Проверени са заложни къщи, търговски обекти и пунктове за вторични суровини.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.