Разказва „Дойче Веле”

Глобалната енергийна криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна, ускорява разработването на системите за възобновяема енергия. По оценки на Международната агенция по енергетика до 2025 години повече енергия ще идва от възобновяеми източници отколкото от въглища. 

Само в Германия капацитетът за производство на чиста енергия ще се удвои до 2030 г., но фотоволтаиците се нуждаят от много място. Къде да ги поставим?

Имаме проблем с пространството. Но какво ще стане, ако отглеждаме растения и генерираме енергия едновременно? Време е за агроволтаиците. Това е система за съвместно ползване на земеделска земя за производство на земеделски култури и електроенергия. За целта модулите са построени по такъв начин, че земята под тях може да се ползва за отглеждане на растения.  Първо има слънчеви огради. Пространството между тях може да се използва за отглеждане на култури, добитък или цветни ивици. Модулите могат да бъдат изградени така, че панелите да имат достатъчно пространство, за да се обърнат към слънцето. 

Как се справят растенията, близо до панелите? Земеделци потвърждават, че каквото и да отглеждат, то расте. Растенията получават достатъчно светлина. Доматите и лютите чушки дори удвояват добива си, когато са засенчени от слънчеви панели, защото ако получават твърде много слънце, спират да растат. 

В свят, който става все по-горещ, модулите гарантират, че е необходимо по-малко вода за напояване. 

Тенденцията е обещаваща. Според проучване световният пазар ще нарасне с близо 40% през следващите 5 години, особено в сухите региони и страни, които са и силно зависими от селското стопанство като Индия, Индонезия и много африкански и южноамерикански страни.  Какво представляват плаващите фотоволтаици? 

Това може да е следващият пробив. Идеята е слънчевите модули да са монтирани върху подобни на салове конструкции, които се носят върху водата. 

Покриването на само 10% от всички налични резервоари по света би довело до капацитет от около 23 теравата, които биха генерирали толкова електричество, колкото целият свят изразходва за 1 година. 

Един от най-големите в света плаващи соларни паркове се намира в Сингапур.  А възможно ли е поставяне на слънчеви панели в Космоса, където слънцето грее 24 часа в денонощието?

Защо да не поставим слънчеви клетки в Околоземна орбита? Инициативата за космическа енергия, ръководена от Великобритания, с около 50 партньори от индустрията, науката и политиката, планира да инсталира сателит за слънчева енергия в Космоса до 2035 г. В проекта участват САЩ, Китай и Япония. 

Какви са възможностите – гледайте във видеото. 

То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.