Инициативата е на Столичната община

Над 4 000 дръвчета и повече от 12 хиляди храсти са засадени в училищата и детските градини в София от 2017 година досега. Озеленяването на местата, където учат и играят децата, е сред кампаниите на Столична община, които допринасят за чистотата на въздуха.

Синоптикът на NOVA Николай Василковски присъства на своеобразен открит урок как тази пролет детска градина „Цветен рай” става още по-цветна. Денят в детската градина е по-специален. Децата се вълнуват не за игрите навън, а за нещо много по-важно. Зеленият им двор ще стане дом на още няколко дървета. Едва ли някой се съмнява в ползата от дърветата.

„Живей чисто, мисли за София!”: От 2025 година - без стари печки в 9 столични райони

Децата много добре осъзнават тяхната функцията в кръговрата на живота. Затова се надпреварват да наторят и да полеят току-що засадените млади брястове. „Много са емоционални децата. Много са щастливи, че участват в тази инициатива. Без дървета, природа и въздух не се получават нещата”, сподели директорката на 200 ДГ “Цветен рай” Блага Некова.

Дърветата са специално подбрани да оцеляват в градската среда и да вършат всичко онова, за което говорят децата. „Това са широколистни дървета, едроразмерни, които след време ще допринесат както за сянка, така и за намаляване на топлинния ефект от слънцето”, обясни арх. Димитър Данчев от дирекция “Зелена система” към СО.

„Живей чисто, мисли за София!”: Най-старите коли - вън от центъра на столицата (ВИДЕО)

Инициативата на Столичната община обхваща целия град, но в големите панелни комплекси, където са и по-големите отворени пространства, ефектът на облагородяването е най-осезаем. „Растителността е важна, особено за жилищните комплекси от стар тип като „Люлин” и „Младост”. Хората имат нужда от малки паркчета - да излязат пред блока, да подишат въздух”, смята кметът на район “Люлин” Милко Младенов. В двора на училището или детската градина това е още по-важно. Именно там децата на София прекарват голяма част от своето детство.

С кампанията на Столична община около 60 училища и детски градини всяка година стават по-зелени. И навсякъде децата са най-щастливи.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.