Това показват данните на Евростат

Инфлацията в еврозоната се очаква да се понижи до 6,9 на сто през март на годишна основа при 8,5 на сто през февруари, показват предварителните данни на Евростат.

Най-голямо годишно увеличение се очаква при цените на храните, напитките и тютюневите изделия (15,4% през март при 15,0 на сто през февруари). Промишлените стоки в страните от еврозоната (без енергийните продукти) поевтиняват до 6,6% на годишна основа при 6,8 на сто през предходния месец. Цените на услугите също се понижават - до 5,0% спрямо 4,8 на сто през февруари.

ЕЦБ: Има рискове за икономиките в Европа

Най-съществен спад при цените в страните от еврозоната е отчетен при енергийните продукти. През март те поевтиняват на годишна основа с -0,9 на сто при годишно поскъпване от 13,7% през февруари.

Най-висока годишна инфлация сред страните от еврозоната през март се отчита в Латвия (17,3%), следвана от Естония (15,6%) и Литва (15,2%). Най-ниската инфлация на годишна база е прогнозирана за Люксембург (3%) и Испания (3,1%), сочат още данните на Евростат.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.