Има риск от наводнения и свлачища

В Деня за размисъл над страната ще премине студен атмосферен фронт. Следобед ще се оформи гръмотевична облачност с краткотрайни и на моменти интензивни дъждове с гръмотевици и риск от дребна градушка. Бурите ще се движат от северозапад на югоизток и последователно ще преминат над цялата страна, като в Централна и Източна България ще са по-силни.

Ще се усилва вятърът, особено около и след обяд, но температурите ще останат високи - следобед термометрите ще показват между 20-25 градуса.

Денят на изборите ще е по-спокоен, с разкъсвания на облачността на повече места в Северна България. На юг ще има условия за краткотрайни дъждове, тук-там с гръмотевици следобед и вечерта. Температурите и рано призори, и следобед ще са с градус-два по-ниски от съботните.

В седмицата след изборите в Средиземноморието ще се оформи обширна област с ниско атмосферно налягане. Предстоят 3-4 дни с особено динамично време. Сумарните валежи от понеделник до сряда в планините и около тях ще достигнат опасно високи стойности – между 50 и 100 литра на квадратен метър. Ако циклонът запази силата и посоката си, ще има сериозна опасност от наводнения и активизиране на свлачища.

В понеделник интензивно ще вали дъжд, а във вторник вечерта и в сряда се очакват априлски снеговалежи. Снегът ще е мокър, тежък, на места в значителни количества и потенциал за бързо натрупване и интензивно снеготопене след това. По планинските проходи обстановката ще е зимна.

Покрай преминаването на циклона се очакват резки усилвания на вятъра. В понеделник следобед и през нощта поривите ще са опасно силни от изток-югоизток. Температурите обаче ще останат сравнително по-високи. След това, във вторник и сряда ще захладнее със следобедни температури до максимум 10-12 градуса.

Около Цветница се очаква временно стабилизиране на метеорологичната обстановка с пролетни дневни температури и повече слънце.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.