Това заяви манекенката, която даде показания по аферата "Барселонагейт"

Това, което се случва в държавата, е ужасно и безпрецедентно. Един човек я държи като заложник на своите собствени интереси - не е един, няколко са. Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившата „Мис България” Ивайла Бакалова, която в сряда даде показания по аферата "Барселонагейт". Тя беше определена като ключов свидетел от шефа на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев. Манекенката обяви, че е била заплашвана, но не се страхува за живота си. Бакалова сподели, че според нея в казуса има финансово престъпление. 

Станкушев: Ивайла Бакалова е ключов свидетел по „Барселонагейт” и знае всичко

По думите ѝ 2 години прокуратурата е била дълбоко приспана по политически причини. Сега била будна, но пак по политически причини. „Преди две години на мен и моето семейство се случи нещо ужасно”, сподели тя. Тогава бизнесменът, с когото манекенката живее – Веселин Денков, беше задържан по обвинения, че е част от организирана престъпна група, занимаваща се с лихварство. Според Ивайла Бакалова е нямало нито един свидетел в защита на тази теза, а причината била, че някой искал бизнеса му. На нея пък ѝ е било предложено да плати, за да отпаднат обвиненията.

„Схемата е кошмарна и се започва от най-ниските нива, за да се стигне до най-високите. Как искаме хората да говорят? Тях ги е страх. Майка ми се страхува за мен”, сподели още бившият модел. „Няколко пъти хора от близкия кръг на г-н Борисов идваха да ме предупреждават, че това, което правя, е смело, но имам семейство и две деца”, каза още тя и допълни, че нейни познати са чули, че „Бойко Борисов е казал, че ще ни приключи”. Близките до манекенката обяснили, че това ще се случи рано или късно, защото бившият премиер бил „изключително отмъстителен”.

Ивайла Бакалова: Получавала съм заплахи, но не ме е страх (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бакалова е категорична, че институциите са овладени, и то от години. По думите ѝ партньорът ѝ отказал да плати на по-ниските нива и затова срещу него било натиснато копчето „Enter”. „Той отиде при Цацаров. Имаше среща в КПКОНПИ, за да покаже всички несправедливости и как е изнудван. Беше при Цацаров, за да подаде официален сигнал за изнудване”, подчерта свидетелката по „Барселонагейт”. Тя разкри още, че веднага след разпита ѝ в сряда в един от ресторантите на Веселин Денков са пристигнали на проверка по сигнал от 2010 г. за незаконно притежание на защитени видове птици. 

По предварителна информация на разпита вчера Бакалова е трябвало да даде и информация за Борислава Йовчева, за която се твърди, че е живяла в къщата в Барселона. Причината - двете се познавали добре. Какво е разказала тя - не е ясно.

NOVA се свърза с бившия председател на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров. Той ни изпрати позиция от 2021 г., от която става ясно, че след срещата им е била възложена проверка. Не са установени корупционни действия, извършени от конкретни лица, заемащи висши публични длъжности, които попадат в обхвата на Комисията.

Всичко гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.