"Северна Македония има нужда от интеграция в Европейския съюз, а не от изолация", категоричен е Ковачевски

Промените в конституцията (на Република Северна Македония) най-после ще сложат край на тезата, че става въпрос за един народ в две държави. За първи път в конституцията освен македонците ще бъдат ясно разграничени и българите, така че веднъж да се сложи край на тази теза. Това заяви пред журналисти премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в Молдова, където днес участва в Срещата на върха на Европейската политическа общност, предаде БТА.

МВнР с остра реакция след изказването на премиера на РСМ за България

По думите му Северна Македония се нуждае от политически решения, които да позволят отварянето на клъстерите от преговорите с Европейския съюз, а стратегическата цел на страната е пълноправно членство в ЕС до 2030 г. и планираната среща с председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски цели да бъдат взети решения, които да осигурят по-добро бъдеще за гражданите. Ковачевски отново припомни позициите на дипломати от страните от ЕС и американския сенатор Крис Мърфи, че няма възможност преговорната рамка на страната, приета от 27 държави-членки на ЕС, да бъде предмет на нови преговори. 

Припомняме, вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония е записано в преговорната рамка за продължаване на преговорите на страната за членство в Европейския съюз. Рамката може да бъде променена с мнозинство от две трети в 120-членния парламент в Скопие, а управляващите нямат необходимите гласове, тъй като от ВМРО-ДПМНЕ са категорични, че няма да гласуват тези промени.

„Политическите партии и народните представители в парламента имат задължението и отговорността пред гражданите да вземат решения, които дават възможност за по-добро бъдеще и по-добър стандарт на живот на настоящите и бъдещите поколения. Северна Македония има нужда от интеграция в Европейския съюз, а не от изолация, аз съм рационален оптимист, вярвам в целта и работя за постигането й”, каза Ковачевски в края на срещата на върха на Европейската общност в Кишинев. Той уточни, че ако конституционните промени не се случат, страната ще се върне в периода от 2006 до 2016 г. и вместо интеграция ще попадне в изолация.

Междувременно председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски повтори, че "в този състав на парламента и под български диктат" депутатите на опозиционната партия няма да гласуват промените в конституцията, а неговият дневен ред на предстоящата лидерска среща, за която твърди, че не е получил покана, е какво ще се случи, когато конституционните промени не получат необходимото мнозинство, за да бъдат гласувани в парламента на страната. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.