Има мнозинство за конституционни промени, стана ясно на брифинга

Станаха ясни министрите в проектокабинета „Денков - Габриел”. Той ще бъде предложен от акад. Николай Денков с втория мандат, връчен на „Продължаваме Промяната - Демократична България”. Папката ще бъде върната на президента със състав на правителство в понеделник от 11.00 ч. Това се случва след 2 години политическа криза. 

Пълният списък с министрите: 

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месеца 

Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца

Асен Василев – министър на финансите. Той е съпредседател на ПП и бивш ресорен министър в кабинета „Петков”. 

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев – министър на отбраната. Той е бивш служебен министър и проекто такъв в кабинета „Петков”. 

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите. Той е бивш служебен министър в мандата на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ - министър на енергетиката

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството. Той е депутат от ПП и бивш зам.-министър.

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните. Той собственик на месопреработвателната компания „Тандем”.

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Атанас Славов – министър на правосъдието

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията. Той е бивш депутат от ПП и директор на закритото дружество „Хели Мед Сървиз”.

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването. Той е дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Зарица Динкова – министър на туризма. Тя е от „Зелено движение”. 

Александър Йоловски – министър на електронното управление. Той е бивш зам.-министър. 

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта. Илиев е автомобилен състезател. 

„Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет. Новината от днес е, че проведохме разговори за това как трябва да осигурим мнозинство за конституционната реформа. Днес разговаряхме за това”, заяви акад. Денков.

„Подходих в тези разговори с разум, а не с емоция. И има резултат. Освен състав на правителство, имаме и мнозинство за конституционна реформа”, обяви Габриел.

Тя благодари на парламентарните групи ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за търпението и диалог. „Сложиха интересите на гражданите над партийните и ясно заявиха евроатлантическата ориентация на страната", допълни Габриел.

„Всеки български гражданин иска да живее в държава, чиито институции са стабилни. Освен законите и нормите, това зависи от хората, които работят в учрежденията. Те трябва да са професионалисти. Ние заставаме зад всеки един служител в администрацията, който отговаря на критериите и с работата си е доказал, че защитава интересите на гражданите и държавата”, каза Мария Габриел.

„Нашата програма предвижда да работим усилено по приемане на закони от НС за прозрачна и отговорна администрация, осигуряване на непрекъснат мониторинг и обратна връзка с гражданите, качествени гарантирани услуги за гражданите. Всички държавни служители които изпълняват задълженията си политически неутрално и са съгласувани със законите на страната, могат да бъдат спокойни за своята реализация. Нашите действия ще бъдат водени от законите правовата държава”, подчерта още Мария Габриел.

Денков уточни какво са обсъждали днес с ДПС.

„Говорихме как трябва да се извършват съответните промени в Конституцията, как да се подходи към смяната на регулаторите, така че да не се чувства някой изключен от процесите, като това ще се случва ясно и прозрачно. Примерно за регулаторите ще се обсъждат кандидатите, но те ще са представени в НС. От този тип бяха дискусиите, за механизми, а не за скрити договорки”, каза той. 

За да постигнат до този резултат, през целия ден съпредседателите на ПП-Дб и ръководството на ГЕРБ-СДС, заедно с Денков и Габриел, многократно провеждаха срещи с ДПС  и по-конкретно с председателя на движението Мустафа Карадайъ, депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев. 

Колкото до състава, стана ясно, че зам.-министрите ще бъдат избирани на същия принцип като министрите. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.