Стойността на пакетите се оценява на 18 млн. евро

Полицията в Гърция е открила десетки пакети с кокаин, укрити в контейнери с банани, пристигнали от Латинска Америка, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА. 

Наркотикът с общо тегло от 161 кг е бил намерен вчера в два контейнера на пристанището в Солун, предаде АНА-МПА. Според полицията контейнерите са пристигнали преди десет дни от Еквадор.

Стойността на кокаина се оценява на 18 млн. евро, а печалбата, която биха получили трафикантите от вноса и продажбата му – на 3,2 млн. евро.

В Армения заловиха най-голямото количество дрога в историята на страната

В началото на май бяха арестувани 10 души в Гърция и 4 в Република Северна Македония, сред които и 68-годишен лекар, за които се смята, че са членове на престъпна група, която в миналото е била разследвана за контрабанда на горива и цигари. Тогава бяха конфискувани над 104 кг кокаин, укрити от групата пак в контейнери с банани.

Двата контейнера, конфискувани вчера, са били изпратени от същата фирма в Еквадор и са имали същия получател, базиран в Скопие, поради което според гръцките власти пратката води до същата престъпна група.

Това е едно от най-големите количества кокаин, откривани на гръцка територия.

Членовете на престъпната група са използвали нов метод за укриване на наркотиците в специални тайници в контейнерите.

Според полицейски източници големите количества конфискуван кокаин говорят, че разбитата в началото на май група е заемала централно място в незаконния трафик на наркотици в Европа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.