Имената на Пламен Галев и Ангел Христов се превърнаха в нарицателни за кримигерои

Кои са Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като „братя Галеви”, и защо през последните десетилетия имената им станаха нарицателни за кримигерои?

Пламен Галев и Ангел Христов са бивши барети, напуснали системата след скандал в средата на 90-те години на миналия век. Отдават се на частен бизнес, свързан със строителството, като сред съдружниците им фигурират имената на Васил Божков, Христофорос Аманатидис , по прякор Таки, Феодор Феодоров, известен като Федята. Сред най-големите скандали, в които са замесени, е среща с тогавашния вътрешен министър Румен Петков, организирана и проведена в офиса на бившия съветник от ДАНС Алексей Петров. Силовият министър напусна поста си, но не заради това, както твърдеше самият той.

А малко след като Пламен Галев и Ангел Христов се възползваха от законовото си право да се кандидатират за депутати, макар и от ареста, депутатите се заканиха да променят закона. В родната им Дупница обаче мненията на хората са разнопосочни - според някои са благодетели заради финансовата помощ около изграждането на новия парк. Други ги определят като рекетьори и изнудвачи.

Издирваният от Интерпол Ангел Христов от "братя Галеви" е починал в България

За пръв път имената на Ангел Христов и Пламен Галев станаха публично известни през 2008 година, когато МВР ги обяви за общодържавни издирване по разследване за пране на пари.

При обиските в домовете и офисите им разследващите не открили нищо, а самите Христов и Галев обявиха, че не знаели да ги търсят. Пили кафе в съседен град и като научили, решили сами да дойдат в Националното следствие.

Малко по-късно обаче Пламен Галев беше задържан по обвинение в изнудване на журналистката Лидия Павлова. A в началото на 2009 година прокуратурата им повдигна обвинения за организиране и ръководена на престъпна група, занимавала се с рекет, изнудване и побои. Според прокуратурата, собственик на таксиметрова компания от Дупница години наред им плащал такса "спокойствие".

Малко по-късно, кандидат-депутатите Ангел Христов и Пламен Галев напуснаха килиите в Централния софийски затвор.

При завръщането си в родната Дупница, двамата бяха посрещнати като герои. Но не спечелиха достатъчно обществено доверие на парламентарните избори през 2009 година. Два месеца по-късно в Кюстендилския окръжен съд започна делото срещу тях. Седмината пострадали, установени от прокуратурата, поискаха 2 млн. лв. кръвнина.

На първа инстанция Ангел Христов и Пламен Галев бяха оправдани. Софийският апелативен съд обаче им наложи съответно 5 и 7 години затвор. Третата съдебна инстанция окончателно прати Пламен Галев зад решетките за 5 години, а Ангел Христов - за 4. Преди двамата отново да се озоват в килиите, изчезнаха. И бяха обявени за издирване. Включително с червена бюлетина на Интерпол.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.