Според Руслан Стефанов дефицитът в бюджета трябва да се свие до 3% или по-малко

Не е проблем да се използват парите от Фискалния резерв, когато става дума за текущи нужди, т.е. - за покриване на текуща ликвидност, която се очаква да се подобри до края на годината, например. В дългосрочен план обаче тези средства няма как да се използват. Това каза в ефира на предаването „РеВизия” главният икономист на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

Той коментира още, че за България е важно да бъде гласувано евроатлантическо правителство, което да подсигури дългосрочно развитие на страната.

Велев: Ако политиките не се променят, дефицит над 3% ще има и през следващите години

„Дефицитът в бюджета трябва да се свие до 3% или по-малко – това е важно, както за приемането ни в еврозоната, така и за дългосрочната ни финансова стабилност. Дефицитът от 6,4 на сто, заложен от служебното правителство, лесно може да се намали. Най-елементарният начин за това е да се отрежат капиталовите разходи, което обаче не е добре да се прави. Но тези разходи може да бъдат заменени с огромния ресурс, който трябва да задвижим по Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми. Имаме и нисколихвени заеми, които все още не сме използвали”, каза Стефанов.

Според него новият кабинет, който се очаква да бъде сформиран, трябва и да гарантира инвестиционните разходи. „Досега не сме имали такъв публичен обществен ресурс и е изцяло в ръцете на правителството да реши как да го използва, така че да привлече допълнителен частен капитал”, каза икономистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.