Всички съюзници са съгласни, че вратата на НАТО остава отворена, че Украйна ще стане член на алианса, заяви той

Русия няма право на вето върху евентуалното членство на Украйна в западния отбранителен съюз НАТО, заяви днес неговият ръководител Йенс Столтенберг.

"Всички съюзници са съгласни, че вратата на НАТО остава отворена, че Украйна ще стане член на алианса и че Русия няма право на вето", каза той.

Ръководителят на НАТО беше в словашката столица Братислава за разговори с президентите на източния фланг на алианса - т.нар. група "Букурещка деветка".

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година активизира НАТО, създадена преди почти 75 години, за да се противопостави на Съветския съюз.

Столтенберг към Ердоган: Швеция изпълни задълженията си за членство в НАТО

Разговорите в Братислава се проведоха преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс следващия месец, на която Столтенберг заяви, че алиансът ще вземе "много важни" решения.

"Ще засилим подкрепата си за Украйна с многогодишен пакет от помощи, за да й помогнем да премине от стандартите на съветската епоха към стандартите на НАТО и да приближи Украйна към НАТО", каза той.

Трябва да договорим и по-силен ангажимент за увеличаване на инвестициите в отбраната, като минимумът е 2% от БВП", добави той.

Столтенберг заяви също, че "работи усилено, за да гарантира, че скоро ще приветстваме Швеция като пълноправен член на този съюз".

Швеция и Финландия изоставиха десетилетията на военно необвързване и подадоха молба за присъединяване към алианса след нахлуването на Русия в Украйна. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.