Експерти предупредиха за "отрицателно въздействие" в голям мащаб върху околната среда

150 тона машинно масло са се разлели в река Днепър в резултат на взрива на язовир Каховка, съобщиха украинските власти, предаде АФП.

Експерти предупредиха за "отрицателно въздействие" в голям мащаб върху околната среда.

"Сто и петдесет тона моторно масло попаднаха в река Днепър вследствие на експлозията", заяви Дария Заривна, съветник по комуникациите на ръководителя на канцеларията на украинския президент, в социалните мрежи.

Киев: Каховската ВЕЦ на река Днепър е била взривена от руските войски

Володимир Зеленски заяви, че има "риск от по-нататъшно изтичане на повече от 300 тона".

Нагоре по течението на реката от язовира се намира язовир Каховка, който по предварителни оценки съдържа 18 куб. км. вода.

Zelensky announces that 150 tons of engine oil have polluted the Dnipro river due to Russia’s decision to destroy the Kakhovka dam. Russia just caused an ecological disaster. Never forget that Russia is a terrorist state! pic.twitter.com/C7u8sbKiOq

— Visegrád 24 (@visegrad24) June 6, 2023

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба заяви, че наводненията от язовира могат да причинят "дълготрайни и необратими вреди" на екосистемите в региона.

"Животните в зоологическата градина в Нова Каховка вече са загинали поради придошлите води", каза той и добави, че това е "само началото на вредите" за дивата природа в Южна Украйна.

"Свидетели сме на екологичен геноцид в регионален, а не само в украински мащаб", добави той. 

„Физически е невъзможно да се взриви така отвън. Нереално е. Стената е била минирана. Взривът са сложили руските окупатори. Още една демонстрация на техния цинизъм”, твърди Зеленски. Русия казва обратното. Украйна са взривили стената с поредица удари.

„Нанесоха ракетни удари по шлюзовете на ВЕЦ КаХовка. Това е горната част на язовира, която при разрушаване може да изпусне голям обем вода. Но нивата вече се стабилизират. Дори не се налага евакуация”, заяви Владимир Салдо, ръководител на окупационните власти в Херсонска област.

Каховка е последната от системата от 6 язовирни стени по течението на Днепър, които образуват огромни язовири. Водохранилището Каховка има полезен обем над 10 пъти пълният обем на язовир Искър. Разливането на река Днепър би затруднило опит на украинските войски да я пресекат като част от предстоящата офанзива. Засега експертите твърдят, че взривяването на язовира не заплашва сигурността на АЕЦ „Запорожие”.

„Към този момент, нашата оценка е, че няма директна заплаха за АЕЦ Запорожие. Следим ситуацията минута по минута”, заяви Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ. Шестте реактора са спрени от месеци. Въпреки това те се нуждаят от охлаждане и ползват за целта вода от река Днепър. Басейнът за охлаждане на централата е пълен и водата в него би трябвало да стигне за няколко месеца.