Бившият служител на АНС заяви, че е възнамерявал да се премести в Европа, но всички дипломати, с които е обсъждал това, са го разубедили

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън заяви, че никоя друга страна освен Русия не е успяла да му гарантира сигурно политическо убежище. Сноудън заяви, че първоначално не е планирал да остане в Русия и е искал да отиде в Латинска Америка.

Бившият служител на АНС заяви, че в началото е възнамерявал да се премести в Европа, но всички дипломати, с които е обсъждал това, са го разубедили и не са му дали никакви гаранции. "Но веднага след като напуснах Китай, имаше изтичане на информация. Правителството на САЩ разбра, че се отправям към Русия без никакви средства за комуникация. Кацнах в Русия и граничарят ми каза, че паспортът ми "не работи"", разказва той пред журналиста Глен Грийнуолд.

Едуард Сноудън получи руския си паспорт

Едуард Сноудън прекарва 40 дни в транзитната зона на Шереметиево и през това време подава молби за убежище в 21 държави. Според него представителите на няколко държави са признали, че се страхуват от реакцията на САЩ и не искат да се намесват. В по-малките държави "му отговорили, че са готови да го приемат, но не смятат, че наистина могат да му осигурят сигурност", допълва той.

"Така че, когато не останаха други възможности, подадох молба за убежище в Русия и го получих. И оттогава съм оставен на мира и това е всичко, което можех да искам при тези обстоятелства", добави Сноудън.

Едуард Сноудън пристигна в Русия през 2013 г., след като разкри пред журналисти от „Вашингтон пост“ и „Гардиън“, че американските разузнавателни служби използват PRISM, за да шпионират електронно американски граждани. Едуард Сноудън е заплашен от до 30 години затвор в САЩ за разкриване на класифицирана информация. През септември 2022 г. президентът Владимир Путин даде на Сноудън руско гражданство. През декември същата година американецът получи руски паспорт. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.