Тя предвижда система за солидарност между страните членки при поемането на грижата за бежанците

Страните от Европейския съюз се споразумяха за реформиране на общата система за предоставяне на убежище. Решението бе договорено тази вечер в Люксембург от министрите на вътрешните работи на държавите членки, предаде Франс прес.

Новината бе съобщена от шведската министърка за миграцията Мария Малмер Стенергард, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС. Тя каза, че споразумението е било постигнато след ден на трудни преговори.

ЕК отчете напредъка на България и Румъния за управление на границите

Решението проправя пътя за разговори с Европейския парламент с оглед на приемането на реформата преди изборите за подновяване на състава му през юни догодина, отбелязва АФП.

Постигнатото тази вечер споразумение е по двата раздела на реформата на миграционната политика, посочва Франс прес. Това стана в края на трудни преговори, позволили накрая да се преодолее съпротивата на Италия и на Гърция по някои въпроси.

Реформата предвижда система за солидарност между страните членки при поемането на грижата за бежанците и ускорена процедура при разглеждане на молбите за предоставяне на убежище на някои мигранти на границите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.