Това стана ясно след разговор между правосъдния министър и ДПС

Иван Гешев поиска да бъде изслушан от депутатите. Той изрично посочва, че това трябва да стане на закрито заседание заради чувствителна информация за корупция по високите етажи на властта. Междувременно, в парламента се появи нова идея около конституционната реформа, а именно - да се премахне изцяло фигурата на главния прокурор.

СЛЕД 15-ЧАСОВО ЗАСЕДАНИЕ: ВСС отложи гласуването за отстраняването на Иван Гешев

Малко преди края на пленарния ден, правосъдният министър Атанас Славов отиде в Народното събрание. Той влезе в стаята на ДПС. След среща там стана ясно - имало е разговор за конституционните промени.

„Без участието на всички, процесът няма как да се случи. Очевидно и процедурата, на която вчера станахте свидетели във ВСС, се нуждае от съвсем различна концепция. Трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор който да не е зависим от временни мнозинства в Съвета”, каза Славов.

Участие в разговорите е взел и депутатът Делян Пеевски. От него дойде новината, че има идея да се премахне институцията главен прокурор. 

Вие не смятате ли че тази  фигура тежи на обществото? Преди година и половина отрязахме всички пълномощия и правомощия. Сега това предложение за премахване на фигурата дойде от ПП-ДБ. Ще мислим върху това, но по-скоро ще бъдем съгласни”, поясни Пеевски.

Гешев иска да говори пред депутатите за корупция по високите етажи на властта

Надежда Йорданова от ПП-ДБ потвърди думите му но подчерта, че все още няма конкретни текстове за конкретна промяна в Конституцията.

„Това, което обединява позициите, е че настоящият институт на главния прокурор, който в себе си съдържа фактически безконтролна власт, ще бъде изцяло променен и няма да продължи да съществува”, посочи тя.

Освен пред ДПС, Йорданова заяви, че въпросът е поставен и пред ГЕРБ-СДС. Разговорът с останалите партии - „Възраждане”, БСП и ИТН тепърва предстоял.

„В момента не се договаряме за нищо. Позволете ни да продължим разговорите, за да можем да представим един максимално консенсусен законопроект. Най-добрият вариант е да има общ законопроект”, подчерта Йорданова.

Мирчев: Не сме „изпрали” Пеевски

Въпреки тези разговори, напрежението по оста ДБ - ДПС заради включването на Пеевски в конституционната комисия остава.

„Търсим консенсус, не става въпрос за една личност. Трябва да намерим общо съгласие. Никой не може да доминира в тази комисия или в тази конституция. Това е конституцията на България, трябва да я направим заедно”, смята Пеевски.

Правосъдният министър видя Иван Гешев и в друга роля: „Аз винаги съм казвал и в парламента, че вероятно в нашата политическа среда главният прокурор би бил едни сравнително успешен политик, например”, е мнението му.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.