„Влязохме в ЕС и в НАТО само като бенефициенти", обясни той

„За отстраняването на главния прокурор Иван Гешев са нужни и гласовете на ДПС. Това е ключов момент. Няма как да се състави стабилно правителство без да има подкрепата на Движението”. Не е проблемът да се махне Гешев, а да няма „нов Гешев”. Това заяви икономистът Евгений Кънев в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Смяната в посоката, в която работиха до преди година и половина-две ПП и ДБ, а те са създадени като антикорупционни реформи и новата ситуация в света и в България, доведе до блокаж на парламентарната демокрация. Пет избора за две години – това го няма никъде по света. Ако анализираме внимателно какво правят политическите участници в този процес - президент, „Възраждане”, ИТН и Гешев – те работят в синхрон с една и съща терминология, а може би и една друга партия. Те целят да се разбиват всички съгласия в парламента и да се върви към нови и нови избори”, каза Кънев.

„Промяната” е единствената партия в целия преход, която успява в рамките на две години два пъти да направи правителство с 60 депутата. Това го няма никъде, хората не трябва да го подценяват”, каза Кънев. За да станат тези правителства, са нужни компромиси, каза Кънев и допълни, че са нужни много разговори, много компромиси, част от тях минават през ДПС. В голямата картина, която обсъждаме, я има прокуратурата.  

„Влязохме в ЕС и в НАТО само като бенефициенти. Трябва да разберем, че сме в тези съюзи само ако споделяме ценностите за солидарност. Победа на Русия в Украйна би било голям проблем за нашата национална сигурност”, допълни Кънев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook