Той каза мотивите на Австрия и на Нидерландия защо са против приемането на страната ни в Шенген

„Очевидно правителството иска да даде знак, че Шенген е един от неговите приоритети. Дори само това да постигне новото българско правителство, то ще влезе в историята”. Това заяви Момчил Инджов, кореспондент на „Клуб Z”, в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Той обясни, че участниците в Съвета се заявяват предварително. „За сегашното заседание е било заявено участието на Иван Демерджиев, защото не беше ясно кога ще се състави правителство. Новият вътрешен министър Калин Стоянов е бил включен в делегацията, но в друго качество а сега отиде като министър на вътрешните работи”, обясни Инджов.

„Важни са делата, не думите. Има различия в позицията на Австрия и Нидерландия. Според Австрия Шенген не работи и затова е против разширяването му и против влизането на България и на Румъния. Нидерландия е за влизане на Румъния, но против нас. Нидерландия беше поискала положителен доклад по мониторинга на съдебната ни система, както и създаване на механизъм за отчетност на главния прокурор. 

„Важно е влизането в Шенген. Затова вече са необходими и компромиси. Партийните пристрастия трябва да бъдат оставени на заден план”, каза Инджов.

Според него другото условие за влизането ни в Шенген е да спрем да четем за случаи как е имало гонка с мигранти в страната. Според него има политическа подкрепа за толкова много случаи на нелегални мигранти в страната ни.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook