По отношение на икономиката на еврозоната се очаква следващата прогноза на МВФ да излезе в средата на месеца

Наличието на правителство, което да даде ясна посока за влизането на България в еврозоната, е важно, защото с това финансовата система на страната ще бъде по-стабилна, посочи в интервю за БТА управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. 

По отношение на икономиката на еврозоната се очаква следващата прогноза на МВФ да излезе в средата на месеца, като Георгиева даде знак, че ръстът на БВП на страните, използващи еврото, може да е по-висок от предишната прогноза на Фонда от април.

По думите й най-важното нещо в тази несигурна среда е правителствата и централните банки да бъдат гъвкави и да вземат решения въз основа на актуалните данни. Георгиева отбеляза, че не бива да има притеснения у посочените по-горе институции, ако се налага да се предприемат корекции.

Кристалина Георгиева: Моята родина България е "предопределена" за еврозоната

Следва пълният текст на интервюто:

- Г-жо Георгиева, какъв е Вашият поглед към България в конкретния момент?

- За икономиката на Европа е добре да има правителство (в България - бел. авт.), което се ангажира с гарантирането на участието на страната в програмите на ЕС, както и да даде ясна посока за влизането на страната в еврозоната. Това за България е важно по много причини, но най-вече за това да се увеличи сигурността на нашата финансова система. А също и за да могат българските граждани да са спокойни, че има работещо правителство, което взема внимателно обмислени решения и има силна подкрепа за осъществяване на обещаните реформи.  

- Какво според Вас е състоянието на европейската икономика, след като преди няколко седмици излезе ревизията на данните за брутния вътрешен продукт на Германия, които показаха, че страната се намира в техническа рецесия (две последователни тримесечия на отрицателен икономически растеж - бел. авт.)?

- Ние ще представим нашата оценка за еврозоната в средата на този месец в Люксембург. Това, което мога да ви кажа, е, че европейската икономика забави значително своя ръст, като МВФ прогнозира за тази година БВП в страните, използващи еврото, да се увеличи с 0,8 на сто, което все пак е положителен растеж. Икономиката на еврозоната все пак показа много по-висока устойчивост на фона на войната в Украйна спрямо очакванията, които имаше както в Европа, така и според нас в МВФ. За това спомогна по-меката зима, която позволи да се почувства много по-леко газовата криза.

Днес приоритет за еврозоната е да се пребори с инфлацията. Виждаме вече положителни резултати от увеличаването на лихвените ставки, но все още тези резултати не са достатъчно надеждни в тази част от цените, които директно засягат обикновения гражданин. Очакваме разговорът да се премести от това колко високи ще са лихвените проценти към това, колко продължително те ще останат по-високи.

В този план нашите прогнози са за инфлация над целевите за ЕЦБ проценти (2 на сто на годишна база - бел. авт.) до края на 2024-а и дори до началото на 2025 г. Защо това е проблем? Защото колкото по-дълго се задържат високи лихвите, толкова повече те влияят на взимането и предоставянето на заеми и по този начин и на потребителската и инвестиционната активност, и тогава рискът от по-дълбоко и по-голямо забавяне на темпото се увеличава. На този етап МВФ предвижда 2024 г. растежът на еврозоната да достигне 1,4-1,5 на сто (прогнозата в горната скала от 1,5 на сто е малко по-висока от обявената в оценката на Фонда през април за ръст от 1,4 на сто - бел. авт.). Това се основава на горещия пазар на труда и очакванията за потребителската активност.

- Някои от централните банки на големите икономики в света започнаха да дават сигнали за пауза или спиране на лихвените повишавания. Смятате ли, че през следващите месеци е възможно да наблюдаваме такъв процес?

Това, което виждаме като потребителска активност и активност на пазара на труда, засега не дава пълна гаранция, че ще спре покачването на основните лихви. Ние представихме нашата оценка за икономиката на САЩ, като там нашето виждане е, че не е изключена възможността за нова стъпка нагоре за основните ставки, за да може да се понижи тази активност. Ситуацията около "Креди сюис" и проблемите на някои регионални банки в САЩ, по подобие на поговорката, че монетата има две страни, също доведе до искания за по-високи резерви в банките, което причинява ограничаване на кредитирането, което от своя страна забавя инфлацията. 

Най-важното ни послание е, че ние сме в период на много висока несигурност и затова правителствата и централните банки трябва да гледат какво им показват данните, и да са готови да коригират курса в зависимост от това. И тук не бива да има срам, ако трябва да се коригираме, защото при такава голяма несигурност единствената правилна посока е гъвкавостта.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.