ИТ знанията учат на постоянство, упоритост и целеустременост

Те са Емо и Тео. Родени във Враца и решени да бъдат Промяната за Враца. Двама амбицирани ИТ специалисти, които не се страхуват да се изправят до световните ИТ величия. Най-важната им мисия в момента обаче е друга – да създадат ИТ център и ИТ общност в родния си град и да осигурят нова алтернатива за младите хора във Враца. Готови са да бъдат вирусоносителите на Промяната – да заразят и останалите и да създадат общност от хора с позитивни ценности и обединени около обща кауза.

И двамата са възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски” – Тео учи „Софтуерно инженерство”, а Емо вече е завършил „Информатика”. Уверено вървят и по своя професионален път – Тео работи като Android разработчик, а Емо вече се реализира на два фронта – работи като програмист, но и като учител в училището, от където е започнал – СПГЕ “Джон Атанасов”. Успоредно с това, 2 години преподава и „Програмиране” като част от програмата „Заедно в час”.
Дълбоко в себе си обаче и двамата са предприемачи с визия. Убедени са, че могат да променят статуквото – да превърнат един забравен град в мечтано място за живот и да докажат, че децата имат много повече потенциал и възможности, стига да им позволиш да ги разгърнат.
А кой, ако не двама обещаващи ИТ визионери, са истински способни да разчупят Матрицата?

Идея

ИТ знанията учат на постоянство, упоритост и целеустременост, категорични са Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов. Категорични са обаче и че Враца има нужда от ИТ общност – място или организация, която да запознава младите хора с ИТ сферата, да ги мотивира да се развиват в тази насока и да превърне града в място, което дава възможности за реализация. Затова тяхната идея е да създадат ИТ център и ИТ общност във Враца, като организират и провеждат безплатни курсове в ИТ сферата, създадат физически ИТ център (компютърна зала) с достъп за всички заинтересовани, както и като организират различни ИТ събития.
Там младите хора ще имат достъп до нови възможности – обучения за изключително полезни компетенции и в бъдеще – работа в ИТ сферата. Това ще възроди града и ще помогне млади и амбициозни врачани да останат в родния си град и да могат да практикуват предизвикателна професия, която дава отлични възможности за развитие. Уменията, получени от тези курсове, са универсални и ще им позволят да се реализират и в най-добрите ИТ фирми в страната и чужбина.

РЕЗУЛТАТИ И ОБЩЕСТВЕНО ПРИЗНАНИЕ

През 2015 г. Емо и Тео от Сдружение „Враца софтуер общество” включиха в курсовете си по програмиране 213 деца и младежи. Те получиха отличие за социална иновация от Министерството на труда и социалната политика. Бяха наградени в категория „Образование“ на годишните награди Българската асоциация по информационни технологии. Привлякоха допълнително финансиране от над 10 000 лв. за реализирането на своите цели.

Следете развитието на Сдружение „Враца софтуер общество” във Facebook.