Не. Можеш да гласуваш само еднократно, за един от 5-мата финалисти.

Не, системата не позволява да гласуваш повече от един път за един кандидат. Ти гласуваш чрез уникалния си Facebook профил. В нашата база данни се записват: твоите общодостъпен профил, електронна поща, рожден ден и местожителство, за кой кандидат си гласувал и в колко часа си гласувал. Така всеки човек може да гласува само веднъж, независимо дали го прави от различни компютри и/или различни браузъри.

Не, системата се обновява непрекъснато, но ние не може да гарантираме, че показва точния брой на гласувалите в реално време. Нещо повече, броят на гласувалите за даден кандидат, които виждате посочени на сайта, може да зависи и от други фактори, като например настройките на браузъра, настройки на кеша и т.н. Затова, молим да имаш предвид, че посоченият брой на гласувалите е ориентировъчен.

Не, гласуването не е обвързано с даряване. Гласуването е безплатно и гласувайки, ти не извършваш финансово дарение. От друга страна, ако дариш, това няма да се отрази на резултатите от гласуването.

Можеш да дариш по два начина – чрез дарителски SMS и чрез бутона “Дари”. Бутонът “Дари” ще се появи на профилите на всички петима финалисти, след като дадеш своя глас за някого от тях. Той ще те препрати към платформата за даряване DMS, чрез която ще можеш да дариш желаната от теб сума. Повече информация как да дариш чрез дарителски SMS за всеки от финалистите можеш да намериш на техните профили. Цена за абонати на Telenor, VIVACOM и A1: 1 sms е 1 лв. За потребители на предплатени услуги - 1,20 лв. с ДДС.

Не, можеш да дариш за всеки от финалистите. Ако желаеш, можеш да дариш за всички петима.

Не, през сайта на ПРОМЯНАТА можеш да дариш само за финалистите от 2019 година – „Академия за родители“, „Академия Миротворци“, „Неща с душа“, „Пукльовците“, „Тинузавър“. Ако желаеш да дариш за предишните финалисти, можеш да се свържете директно с тях - линкове към техните страници ще намериш на техните профили.

Да, гласуването ще приключи на 3-и февруари, а следващият етап – среща на тримата кандидати с най-много гласове с журито ще се проведе на 13 февруари. Ние си оставяме периода помежду им, за да сверим още веднъж бройката на гласовете на сайта с бройката в нашата база данни. Валидни ще бъдат само уникалните гласове, от уникални Facebook профили, които чрез гласуването са регистрирани в нашата база данни.

Тримата кандидати с най-много гласове ще бъдат поканени на среща с жури, което включва представители на Нова Броудкастинг Груп и Фондация Reach for Change. В допълнение, тримата кандидати ще представят проектите си и пред детско жури. Двете журита ще вземат окончателно решение за големия победител в конкурса ПРОМЯНАТА. Победителят ще бъде обявен в средата на февруари 2020 г.

Не, системата не може да бъде излъгана. Въпреки това ние ще следим внимателно за всякакви опити за измама. Ние си запазваме правото да дисквалифицираме кандидати или да прекратим гласуването, ако са налице основателни причини и подозрение за евентуална измама или ако е направен опит гласовете да бъдат манипулирани.

В края на конкурса ще бъде избран един голям победител, който ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 30 000 лв. Другите двама финалисти с най-много гласове от онлайн гласуването ще получат по 15 000 лв. Допълнително и петимата финалисти стават част от Инкубатора на ПРОМЯНАТА за период от една година, в рамките на който ще получат обучения, консултации от бизнес ментори, достъп до международната мрежа от социални предприемачи, подпомагани от Reach for Change, и медийна подкрепа, благодарение на Нова Броудкастинг Груп.

Имената на тримата финалисти, които ще получат финансиране от ПРОМЯНАТА ще бъдат оповестени публично след края на онлайн гласуването, а името на големия победител ще бъде обявено в средата на февруари 2020 г.

Изборът на финалистите и абсолютния победител преминава през шест етапа:

а) Разглеждане на кандидатурите от предварително обучени доброволци от Нова Броудкастинг Груп;

b) Отсяване на най-добрите кандидатури от независими експерти в сферата на социални дейности, предприемачество, образование, IT, права на децата и т.н.;

c) Интервю с български и международни експерти на фондация Reach for Change. Най-добрите кандидати биват поканени да вземат участие в Акселератора на ПРОМЯНАТА. Акселераторът е безплатна двумесечна обучителна програма, която помага на кандидатите да развият своето решение и своя бизнес план преди да продължат напред в конкурса.

d) Индивидуални интервюта с участниците в Акселератора и и избор на 5-ма финалисти;

e) Онлайн гласуване на публиката за избор на 3-ма финалисти, които да се явят пред окончателното жури;

f) Среща на тримата финалисти с две журита - детско и възрастно - които заедно ще вземат решение за абсолютния победител.

По отношение на идеята - тя трябва да бъде:

 • Новаторска, но с доказан потенциал за реализация

 • В ранен етап на осъществяване

 • Посветена на реална социална тема

 • Значителен социален ефект

 • Да води до промяна на системата

 • Да има потенциал за развитие

 • Да има визия за устойчиво финансово развитие

По отношение на кандидата – той/тя трябва:

 • Да бъде автор на идеята и да е готов да се посвети на нея

 • Да има предприемачески дух и навици

 • Да притежава лидерски качества

 • Да бъде съпричастен към социалните ценности и каузи

Повече за нашите критерии може да прочетеш в Общите условия на конкурса за 2019/2020 г.

Информация за социалните предприемачи и техните проекти, подкрепени от Reach for Change, можеш да откриеш тук.

С радост ще отговорим на въпросите ви, ако ги изпратите на bulgaria@reachforchange.org или ни изпратиш съобщение на нашата Facebook страница.

Текуща информация за Героите на ПРОМЯНАТА и конкурса, включително за информационни дни и възможности за консултации, ще публикуваме на този сайт в секция Новини и на нашата Facebook страница.