„На кафе” с Ашод Дерандонян от фондация „Заслушай се”, победител в социално отговорната инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change – ПРОМЯНАТА 2015/2016

 

Крайно време е да се промени нагласата спрямо хората с увреден слух. Ние не сме хора с проблем, а просто имаме нужда от условия за равен достъп, което е напълно възможно чрез информационните технологии. Това заяви в „На кафе” Ашод Дерандонян, който е председател на фондация „Заслушай се”победител в социално отговорната инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change – ПРОМЯНАТА 2015/2016. 

„2016 ще бъде предизвикателна година за нас,” подчерта Ашод. Той представи проекта на фондацията за създаване на платформа за онлайн жестов превод, като следващата цел е да се въведе трансформация на говор към текст. Това е много важно за децата с увреден слух в училище, както и за различни събития, когато липсва жестомимичен превод. 

Ашод Дерандонян обясни още, че в България има много малко жестови преводачи – активните към момента са близо 10 в София, а за страната са между 20 и 30. Със създаването на подобна онлайн платформа ще бъде възможно жестовите преводачи да помагат на повече глухи хора. 

Хората със слухови проблеми в страната са над 100 хиляди, а успешно интегрирани от тях са едва 10 процента. В студиото гостуваха още Екатерина Йорданова, Анелия Димитрова и Галина Илиева и техните деца, за да разкажат с какви проблеми се сблъскват хората с увреден слух в ежедневието си. 

Вижте повече във видеото от „На кафе” по Нова.