Подробности разказаха Александър Иванов и Ашод Дерандонян от фондация „Заслушай се”

 

Център за жестови и текстови услуги за хора с увреден слух ще бъде създаден за първи път у нас догодина. Идеята е на Александър Иванов и Ашод Дерандонян от фондация „Заслушай се”, победител в социално отговорната инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change – ПРОМЯНАТА 2015/2016. 

Целта на проекта е да се осигурят равни образователни възможности за децата и младежите с увреден слух чрез внедряването на платформа за онлайн жестови услуги и трансформиране на говор в текст. 

Големият победител в ПРОМЯНАТА 2015/2016 получава максималното финансиране от 30 000 лева, а останалите четири проекта – по 7 500 лева. Към тази сума ще бъдат добавени и средствата, събрани на благотворителния бал на фондация „Заслушай се” в понеделник.
 
„Основната ни цел е да се фокусираме върху децата и младежите с увреден слух, след което поетапно ще преминем към всички хора с увреден слух. Вярваме, че в следващите пет години ще можем да направим така, че да има реални условия за равен достъп”, обясни Ашод. 

„Трябва ние, самите глухи, да променим статуквото в момента. Истината е, че държавата много трудно може да си промени отношението към нас, ако ние не й покажем”, добави на свой ред Александър.