В „Здравей, България” Ашод Дерандонян и Александър Иванов представиха мисията на фондация „Заслушай се”, която е големият победител в ПРОМЯНАТА 2015/2016

 

Второто издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change – ПРОМЯНАТА 2015/2016, отново постави рекорд в Европа. 17 000 души гласуваха за петимата финалисти в ПРОМЯНАТА и техните идеи, заяви в „Здравей, България” Ани Салич, която е посланик на инициативата. Според нея броят на гласувалите доказва, че това е благотворителна акция, която българите искат. 

„Изключително интересни проекти получихме предимно от жени, но пък спечелиха предимно мъжете”, обясни Ани Салич. Тя представи и другите гости в студиото – Ашод и Александър от Фондация „Заслушай се”, чийто проект е големият победител в ПРОМЯНАТА. В момента 8 000 деца и младежи имат проблеми със слуха. Самият Ашод успява да проговори на седем години заради проблеми със слуха. Въпреки това обаче, той завършва училище, и дори Американския университет. „Двамата не разчитат на тази благотворителност, но са много активни в общността на глухите”, заяви още Ани Салич.
 
„С нашия проект ще се опитаме да внедрим иновативна платформа за онлайн жестов превод и трансформиране на говор към текст. Това ще постави основите на първия национален иновативен център за жестови и текстови услуги в помощ на децата и младежите с увреден слух”, обясни Ашод Дерандонян. Според него учениците с проблеми със слуха не могат да разберат цялата информация, която им се предава в училище.
 
„Ние разчитаме на четене по устни. Това означава, че когато преподавателят се обръща, не можем да разбираме какво точно се случва. Идеята ни е преподавателите да говорят на микрофони, а текстът ще се появява в реално време на таблета на детето. Това ще става с програма за автоматично разпознаване на говора. Ще има леко закъснение, не повече от 6-7 секунди, което е напълно достатъчно за детето, за да бъде активно въведено в учебния процес”, поясни Ашод.

„За да стартираме и изградим центъра първоначално, както и платформата, ще са ни нужни може би около 120 000 лева, за да се възползваме от всички услуги – както текстови, така и жестомимични. За да могат децата да имат право на избор”, обясни Александър Иванов. 

Големият победител в ПРОМЯНАТА получава максималното финансиране от 30 000 лева, а останалите четири проекта – финансиране от по 7 500 лева, като освен финансовата подкрепа всеки от финалистите печели нещо много по-важно. Ставайки част от основната програма на Reach for Change – т.нар. Инкубатор, те могат да разчитат на експертна помощ и менторство, допълнителни обучения и консултации, достъп до международната мрежа от социални предприемачи, подпомагани от Reach for Change, и медийна подкрепа, благодарение на Нова Броудкастинг Груп. 

Целия разговор гледайте във видеото от „Здравей, България”.